Boc şi Franks. Atacul clonelor

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Cine vine în locul lui Boc etc? Aştept şi eu ca toată lumea. Dar mă gîndeam că nu căderea lui Boc e adevărata ştire.

Ci conferinţa comună de ieri FMI, CE şi BM. Şi ea nu apasă  atît prin conţinut (că doar ştim la ce s-au înhămat ăştia pînă acum), cît prin tonul implacabil imprimat mersului unor industrii strategice pe căi deja bătătorite pe care au călcat şi Petrom şi altele. Practic ultimele atuuri se îndreaptă către o piaţă din aia liberă cu preţuri aranjate mari, fără ca nimeni să mai inventeze o frînă serioasă. Să cităm:

“Guvernul va decide în privinţa preţurilor la energie şi gaze. Noi am cerut un traseu foarte limpede şi foarte direct (…) Este foarte important să ne asigurăm că la momentul 1 ianuarie 2014 să nu aibă loc o creştere foarte mare care să şocheze industria”, a mai spus Szekely în conferinţa de presă susţinută de reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale la sfârşitul misiunii FMI, CE şi BM în România.

Oficialul a adăugat că piaţa trebuie să decidă preţul, iar instituţiile financiare internaţionale vor încuraja guvernul spre această ţintă, însă modificările trebuie să fie graduale, transparente şi previzibile. (…)

La rândul său, şeful misiuunii FMI în România Jeffery Franks a declarat că procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013, până în 2017, statul urmând să se asigure de protejarea categoriilor cele mai vulnerabile.

În privinţa preţurilor la gaze pentru populaţie, Franks a arătat că ajustarea ar trebui să înceapă gradual din 2013.

“În sectorul gazelor am convenit că sunt necesare consultări inclusiv cu reprezentanţii industriei de petrol şi gaze, iar în luna aprilie vom discuta o foaie de parcurs incluzând aspecte precum dereglementarea preţurilor şi mecanismele de protecţie a consumatorilor cei mai vulnerabili”, a spus oficialul FMI. (sursa: mediafax)

Între Boc şi Franks sînt nesfîrşite asemănări. Acelaşi tip de băieţi de execuţie. Cu zîmbetul pe buze îţi anunţă cele mai drastice măsuri, tăieri, recomandări. Cu zîmbetul pe buze fac lobby agresiv pentru “liberalizări” ale pieţelor care vor lovi şi mai dramatic în pătura vulnerabilă a cetăţenilor români.

Devin agresivi cînd îi iei mai tare. Lui Franks nu i s-a părut nimic în neregulă să danseze cu Blejnar sîmbătă. Cînd i s-a pus întrebare i-a tremurat barba şi a băgat la înaintare imediat credinţa şi curăţenia sufletească. Aşa cum îl apăra Boc pe Apostol după arestare, omul îşi iubeşte familia, deci tot ce face nu poate fi decît corect (aici). Aşadar, credinţe în suflet curat şi în clan, fanatisme bine camuflate, imposibil de contrazis.

La fel de imposibil e să-i auzi vreodată spunînd că au greşit. Lui Boc i-a fost imposibil să spună cuvîntul “demisie”. Cu ăştia mergi în orice cruciadă. Franks vrea să privatizeze zone cheie din economia romnească  şi va repeta asta ca un robot stricat pînă cînd nu va mai putea. Iar Traian Băsescu, închipuitul preşedinte jucător, nu a jucat nimic, a executat împreună cu Boc. Asta-l şi macină ucigător probabil. Că a promis că o să fie jucător şi a jucat doar o piesă proastă.

De aceea întrebare realistă acum este: vom avea oare pînă la sfîrşitul anului un guvern capabil să vorbească în termeni cît de cît egali cu FMI sau sîntem deja căzuţi complet în poezia “aşa a zis Franks”.

Boc şi-a dat demisia. Vom avea un an întreg de frecuşuri, tehnocraţi inventaţi? Sau anticipate şi apoi suspendare? Sincer, vreau doar ceva tărie şi atenţie în discuţiile cu oamenii are vin de la adevăratele instituţii care ne conduc acum. Vreau măcar unul în guvern care să aibă tupeul bulgarilor de a spune, de exemplu, un NU mare exploatării gazelor de şist, de exemplu, oricîte presiuni americane s-ar face. Vreau unul să pună întrebări înainte să vîndă tot. Vreau, cînd avem o dilemă în Parlament cum a fost cu ordonanţa 50 de reglementare a relaţiai clienţi-bănci, să nu intervină scurt FMI şi s-o rezolve în favoarea băncilor. S-o mai putea? Boc a plecat, dar a rămas Franks care e adevăratul Boc. Iar lupta pe bune acolo se duce, asta dacă politicienii noştri mai au vreun pic de chef să facă cu adevărat politică.

P.S. Apropo: de ce credeţi că nu vine Isărescu? Pentru că el conduce de fapt. De ce să vii într-un loc unde pînă acum ai dat ordine?

P.P.S. Vorba lui Ciprian Siulea, cu cît ajung mai jos cu atît politicienii devin mai interesanţi. Iată ce zice Năstase despre neocolonialism (DA!, aici)

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole