Biblioteca Alternativă

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

 TEMA: Instituții alternative

Numelele organizaţiei, domeniile predilecte de activitate, oraşul/ele de activare

Biblioteca Alternativa, centru de informare/resurse pentru organizare non-ierarhică, iniţiative grassroots, non-comerciale, evenimente si actiuni pe teme de justitie sociala, antirasism, antidiscriminare, feminism, ecologie, etc.

Biblioteca Alternativa este bayata in Bucuresti, insa este in contact si cu alte grupuri de initiativa similare din alte orase ale tarii, precum si din strainatate.

„Misiunea” Bibliotecii Alternative

 Biblioteca Alternativa:

  •  A aparut la initiativa unui grup informal cu scopul de a impartasi o serie de materiale menite sa contribuie la dezvoltarea unui spirit critic fata de lumea si societatea in care traim, fiind totodata o baza de discutie pentru initierea unei schimbari sociale.
  • Este organizata pe principiul participarii si al non-ierarhiei.
  • Reprezinta un proiect autonom, non-profit, care se bazeaza pe contributia voluntara a celor care doresc ca astfel de spatii sa existe, sa se dezvolte si sa poata sa ramana independente de finantarile europene/institutionale. Orice donatie este binevenita.
  •  Aduna peste 700 de carti si 350 de reviste/brosuri/fanzine care au calatorit din mana in mana pentru a ajunge aici. Acestea se grupeaza pe mai multe domenii dintre care: sociologie/antropologie, anarhism/miscari sociale/actiune directa, gen/sexualitate/LGBT, colonialism/militarism, represiune/prizonieri politici, beletristica, arta/fotografie, etc. Sistemul de imprumut este unul bazat pe increderea in faptul ca cei care au imprumutat materiale din biblioteca le vor aduce inapoi.
  • Gazduieste pe langa colectia proprie de materiale si biblioteca mobila a FIA si a Societăţii Vegetarienilor din România.
  • Functioneaza si ca centru socio-cultural incercand sa gazduiasca activitati realizate de persoane care doresc sa isi impartaseasca ideile si cunostintele practice cu cei interesati de acestea.
  • Isi ofera spatiul pentru dezvoltarea de proiecte independente si non-profit.
  • Nu accepta in spatiul sau idei si atitudini opresive si autoritare (rasiste, sexiste, homofobe, xenofobe, etc.)

Istoricul Bibliotecii 

Biblioteca Alternativa a aparut in martie 2010, la initiativa unor persoane care simteau nevoia accesului la un spatiu non-comercial, in care sa poata desfasura diferite activitati: proiectii de filme si discutii, ateliere, dezbateri, cercuri de lecturi, etc. Initiatorii isi doreau ca biblioteca sa reprezinte un prim astfel de spatiu – care sa fie gestionat de un grup informal, sustinut prin intermediul donatiilor si al contributiilor voluntare, situatie care il face diferit de multe initiative sustinute prin intermediul proiectelor europene sau prin intermediul comercializarii de produse. Situatia resurselor este intotdeauna una dintre problemele principale atunci cand vorbim despre initierea si mentinerea unor astfel de spatii. Biblioteca Alternativa a aplicat la mici fonduri de solidaritate oferite unor grupuri informale precum si la anumite edituri (Idea si Tact) pentru a solicita donatii de carti. In rest, biblioteca a fost sustinuta de initiatori precum si de alte persoane interesate sa contribuie la astfel de proiecte. Toate materialele din biblioteca reprezinta donatii ale initiatorilor proiectului, ale celor doua edituri, precum si a altor persoane care ne-au vizitat in ultimul an si jumatate.


Principalele evenimente/acţiuni realizate pînă în prezent

Biblioteca Alternativa organizeaza periodic: 3 cercuri de lectura si discutii (un cerc feminist, un cerc de lectura politica/istorie a miscarilor sociale/economie si unul pe tema educatie, despre “cum invatam si cum predam”), proiectii saptamanale de film documentar/”angajat social” si un freeshop lunar. De asemenea, de-a lungul existentei sale, biblioteca a gazduit serii de proiectii/prezentari/dezbateri/ateliere pe diferite teme (ziua de 1 mai si tematica “munca”, revolutia spaniola, “mineriadele” din 13-15 iunie 1990, zilele solidaritatii cu migrantii) sau piese de teatru – care au avut in comun abordarea critica, interactivitatea si accentul pe discutii intre participanti. Am mai organizat recent si un atelier participativ extins despre decizia consensuala si facilitarea ei. De asemenea, am initiat si gazduim un proiect de solidaritate dupa modelul “agricultura cu sustinerea comunitatii” prin care facem legatura intre producatori de la tara si un grup “cooperativ” de consumatori care in fiecare saptamana primesc de la acestia un pachet de legume. Lista completa a evenimentelor care s-au tinut la biblioteca se gaseste pe site: http://bibliotecaalternativa.noblogs.org/post/category/evenimente/

In plus, biblioteca a sustinut alte proiecte ale unor grupuri si persoane cu care colaboram si am pus la dispozitie materiale din colectiile noastre pentru diverse evenimente in alte locuri. Din cand in cand mai organizam si evenimente de fundraising (concerte, petreceri, queer night, targ de prajituri). Fiecare tip de eveniment este diferit si se desfasoara altfel, dar deciziile despre ce organizam si sustinem se iau in comun, prin consens. In general cautam colaboratori si suntem deschisi propunerilor si initiativelor din afara, pentru care punem la dispozitie spatiul bibliotecii.

Planuri de viitor (idei-sugestii-utopii)

Pe termen scurt mai pregatim o serie de ateliere privind procesul de luare a deciziei prin consens in grupuri nonierarhice (despre facilitarea intalnirilor, grupuri de afinitate etc.); exista si cateva initiative noi pe teme LGTBQ si se va forma un cerc de lecturi feministe/queer mixt. Mai exista ideea de a crea la biblioteca un grup/forum “alternative roma”. Incercam sa dezvoltam si niste proiecte practice pentru spatiul in care ne aflam, in cartierul nostru. Pe viitor intentionam sa deschidem grupul iniţiator al bibliotecii unei participari mai largi si sa incurajam cat mai mult propunerile de activitati din partea tuturor celor care doresc sa se implice.


Principalele surse de finanţare (dacă este cazul)

Biblioteca Alternativa se bazeaza exclusiv pe autofinantare. Aceasta nu are personalitate juridica si nu aplica pentru fonduri destinate organizatiilor ne-guvernamentale.


Alte organizaţii cu care există legătură sau care au fost implicate în
evenimentele anterioare

Candidatura la Presedintie, Centrul de Introspectie Vizuala, FRONT, Grupul F.I.A., Make a Point, Postspectacle, Societatea Vegetarienilor din Romania, The Knot, H.Arta, Underground Timisoara, Biroul de Cercetari Melodramatice, La Via Campesina, diverse grupuri No Border, Initiativa Anti-Rasista Bulgaria.


Datele & persoanele de contact (email, pagina web, telefon, adresa)

www.bibliotecaalternativa.noblogs.org

bibliotecaalternativa@riseup.net

Strada Episcopul Radu nr. 17, Bucuresti

 

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România
 Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES

 

Autor

Articolul precedent
Articolul următor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole