Sursa: http://www.presseurop.eu
“Sistemul este pe cale să se descompună“, avertizează L’Espresso, după primul tur al alegerilor locale italiene parţiale din 6 şi 7 mai. Partidele de dreapta, care câştigaseră ultimele alegeri legislative (în 2008), s-au prăbuşit iar candidaţii Ligii Nordului şi ai Poporului Libertăţii au fost eliminaţi în mai multe oraşe. Dar nu centru-stânga profită de această situaţie: de acest vot de protest a profitat mai ales Mişcarea 5 stele, a lui Beppe Grillo. Obţinând mai mult de 10% din voturi în multe oraşe, fenomenul politic al momentului ar putea înhăţa mai multe primării.
Fost comic celebru pentru polemicile sale şi animator al unui blog foarte popular, Grillo, 64 de ani, şi-a fondat partidul în 2009, pe valul unei serii de spectacole-mitinguri în care denunţa mai multe scandaluri politico-financiare, precum şi viciile “castei“, aşa cum este poreclită clasa conducătoare italiană. L’Expresso scrie
ca toate mişcările de proteste, cea a lui Grillo aduce cu ea un vânt de reînnoire benefică […] dar este de asemenea o reprezentare a spiritului demagogic al celor care visează să-l răstoarne pe Mario Monti, guvernul său, impozitele sale şi rigoarea lui fără creştere economică.
Corriere della Sera îi face ecou:
Desigur, Grillo este un histrion care, în tiradele sale torenţiale, aţâţă şi sentimentele, şi “poujadiste” [de la Pierre Poujade, lider al extremei drepte franceze care a atacat politicile fiscale susţinute până în acel moment de regimul parlamentar şi “Statul cheltuitor”] şi anti-politice […] Dar programul este plin de propuneri: de la gestionarea deşeurilor până la refuzul creşterii bazate pe sectorul imobiliar, de la transparenţa administraţiei până la utilizarea Internetului la nivelul unei ţări occidentale.