Nu mi-am schimbat mult părerea de anul trecut, cînd concluziile sunau cam aşa:
Cei fără BAC sînt mînă de lucru „ieftină” şi mai bună. Vom avea un procent şi mai consistent de zilieri fără BAC. O coerenţă stranie există. După ce printr-un nou cod al muncii s-a redus la condiţia de „zilier” situaţia angajaţilor majoritari, pasul al doilea vine, iată, firesc: BAC-ul nu mai e decît pentru jumătate din cetăţenii noştri de peste 18 ani. Cînd rata de promovabilitate este mai mică de 50 %, acesta este un indiciu că sistemul examinează aberant, nu că subiecţii (fie ei profesori sau elevi) ar fi într-o stare de mare impostură.
Sau aşa:
Reforma prin pază şi protecţie nu-i foloseşte nimănui. Obsesia înfrîngerii corupţiei fără a stabili cauzele reale ale respectivei corupţii este o obsesie mai mult decît nocivă. La fel, obsesia pentru un elitism păgubos în învăţămînt rupe destinele a mii de elevi. Nu e obligatoriu ca toată lumea să ia BAC, dar era obligatoriu ca peste 80% să aibă şansa de a merge mai departe într-o formă sau alta, măcar cu o diplomă serioasă de şcoală profesională.
De accentuat pentru 2012:
- continuă discriminarea liceelor periferice. Distanţa dintre liceele centrale din oraşele mari şi restul lumii creşte şi mai mult. Dar anul acesta s-au mai adăugat doi factori: notele de la proba orală au devenit calificative.
- mai mult, au fost subiecte mai grele pentru licee mai slabe
- subiectele şi formularea lor devine o problemă. Am analizat prăfuiala din subiectele la română. Dar mai gravă e calibrarea dificultăţii.
Bacalaureatul a ajuns un bici pe care sistemul şi-l dă singur pe spinare. Singura reformă reală a ajuns o măsură Big Brother. În rest, nimic.
După BAC, drumul e lin, licenţe, doctorate, masterate. BAC-ul a ajuns un soi de punct de control. Dacă nu ai control continuu al sistemului, totul e inutil. Apoi, simplul fapt că educaţia a fost privită exclusiv ca o zonă afectată de corupţie şi nu o zonă afectată de buget, ne aduce un rezultat complet fals cu deja două promoţii de sacrificaţi.
Sentimentul sado-masochist al fiinţei româneşti continuă. Propun să punem camere de luat vederi şi în spitale. Şi să arestăm toţi medicii şi toţi pacienţii care dau şpagă. Că aşa e corect, nu?
Falsa reformă a educaţiei a continuat şi anul ăsta. Camere de luat vederi fără o autoevaluare cinstită a posibilităţilor sistemului, inutile. BAC diferenţiat? S-ar putea deschide cutia Pandorei: în care elevii oricum văduviţi de şcoli bune vor avea şi o hîrtie de categorie “b”.