Arde Clujul! Scrisoare deschisă către Primăria și Consiliul Local ale Municipiului Cluj-Napoca

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Scrisoare deschisă către Primăria și Consiliul Local ale Municipiului Cluj-Napoca

Arde Clujul!

700 de persoane în 168 de locuințe neconvenționale pe 0.1 Km2

 

În data de 19 noiembrie 2016, în Municipiul Cluj-Napoca au ars într-un incendiu șapte locuințe, vigilența vecinilor făcând să nu fie și victime omenești.

 

La doar un an de la tragedia din Colectiv, acest eveniment a avut toate elementele pentru a ocupa spațiul, timpul și atenția nu doar a clujenilor și a autorităților locale, ci a întregii țări. Dacă acest lucru nu s-a întâmplat, este din cauză că locul și oamenii respectivi au fost tratați de-a lungul timpului ca niște gunoaie. Rampa de gunoi din apropiere a trecut deja prin nenumărate incendii, câteva chiar anul acesta, dar îngrijorarea principală a fost legată doar de problemele de mediu. Focul a făcut ravagii de câteva ori și în zonele de locuire din proximitatea rampei de deșeuri. Ce surpriză să fi fost atât pentru locuitorii, cât și pentru administrația Clujului, faptul că în apropierea rampei sunt sute de barăci așezate una lângă alta în condiții nu doar improprii, ci absolut mizere și că se vor aprinde concomitent la cea mai mică scânteie?

Inegalitățile economice ucid! Desconsiderarea clasei muncitoare precarizate ucide, iar sărăcirea lor rezultă din decizii politice!

Revoltătoare este tocmai această transformare în firesc în primul rând a felului în care oamenii aceia au ajuns acolo. Acesta e rezultatul acțiunii directe de deportare din oraș de către decidenții guvernării locale și aparatura de specialitate a Primăriei: evacuări din Casa Călăului, de pe Calea Turzii, de pe str. Kövári, str. Byron, str. Ion Meșter, str. Albac, str. Decebal, str. Traian Moșoiu, bdul. Eroilor etc., urmate de relocări repetate prin beciuri din oraș până când, într-un final, au fost plasați pe str. Cantonului. Revoltător este și ce a urmat:  lipsa aproape totală a accesului la utilitățile de bază cum sunt apa, canalizarea, toaletele, electricitatea. Improvizațiile electrice și interdicția de construire a locuințelor din materiale mai solide au fost și vor fi o rețetă pentru o tragedie pe scară largă. Pare ciudată și contradictorie dorința oamenilor de a rămâne în continuare pe Cantonului și de a-și reface căminul prin ajutoare umanitare, dar pentru ei este singurul lobaraci-arse-pe-cantonului-2c unde ÎNCĂ mai sunt tolerați. Ei sunt muncitorii care țin orașul curat, lucrând în salubritate, menținerea spațiilor verzi, construcții, servicii de curățenie. Și totuși, Clujul îi ține la periferie în nesiguranță, fiind în continuu sub riscul îmbolnăvirii datorită condițiilor inadecvate de locuire și a insalubrității mediului.

 

Totul a început cu promisiunea unei soluții de scurtă durată: „Ridicați-vă aici locuințe improvizate prin propriile puteri, până la găsirea unei soluții adecvate”, însă s-au scurs aproape 20 de ani. De la containerele de metal, s-a trecut la parteneriatul dintre primărie și organizații private, care au ridicat pe str. Cantonului 50 de case de termopan de 16 mp și 7 case de lemn de 24 mp. Oamenii trăiesc în locuințe neconvenționale, însă altfel ar fi rămas și în fapt persoane fără adăpost, așa cum ele și sunt conform legii. Prin acordul de a ridica propriile locuințe neconventionale, copiii persoanelor evacuate și-au putut forma familii acolo unde au avut posibilitatea – lângă părinții lor.

Locuitorii de pe str. Cantonului nu au fost niciodată încurajați de administrația locală să solicite locuințe sociale. Când au depus dosarele, aproape toți au fost declarați neeligibili. Nicio altă soluție permanentă nu a venit din partea primăriei. Nu le-au fost acordate nici măcar locuințe de necesitate. În cel mai bun caz, li se sugerează să se pregătească să devină oameni care au dreptul la locuință adecvată. Câțiva dintre ei…

În acest moment critic, Primăria trebuie SĂ PUNĂ CAPĂT DE ÎNDATĂ politicii sale de nepăsare, neglijare și inferiorizare a celorbaraci-arse-pe-cantonului-3 care trăiesc în sărăcie extremă în orașul Cluj, printre ei persoanele de pe str. Cantonului. Cei afectați de pierderea domiciliului într-o formă sau alta, printre ei fiind persoanele de pe str. Cantonului, așteaptă ACUM soluții concrete! Locuirea precară este motivul fundamental care determină problemele actuale și doar mutarea oamenilor în condiții adecvate în oraș reprezintă repararea greșelilor politice și începutul îmbunătățirii vieților lor. Cadrul legal asigură fundamentul necesar pentru luarea unor măsuri afirmative și țintite, fără a fi considerate „discriminare pozitivă” sau favoritism. (Normele de aplicare a legii locuinței HG 1275/200, Legea împotriva marginalizării 116/2002, Ordonanța împotriva discriminării OG 137/2000).

 

Administrația publică locală trebuie să ia măsurile necesare ACUM pentru acordarea de locuințe sociale persoanelor la a căror marginalizare a contribuit. Cu acest scop, trebuie să decidă de urgență:

  1. Alocarea de urgență a unor locuințe familiilor afectate de incendiu din locuințele libere din patrimoniul administrației publice locale. (Conform răspunsului biroului massmedia nr. 48220/101/19.02.2016, există un număr de 90 de locuințe libere);
  2. Alocarea restului de locuințe libere celorlalte familii de pe str. Cantonului pentru a preveni repetarea unor tragedii asemănătoare.

 

 

 

Mai mult, pentru a răspunde nevoii de locuire a persoanelor marginalizate din oraș, administrația locală trebuie să adopte de îndată proceduri de convertire a spațiilor vacante din patrimoniul său în locuințe sociale/publice, cât și alte măsuri de creștere a fondului de locuințe publice. Acestea trebuie puse la dispoziție familiilor din oraș pe care legislația existentă le îndreptățește la o locuință socială, dar care sunt excluse de la acest drept prin procedurile locale în vigoare. Prin „Inițiativa cetățenească pentru o politică justă de locuire socială”, campania Căși Sociale ACUM a trimis deliberativului local propuneri în acest sens.

În plus, adoptarea acestor măsuri trebuie să se reflecte IMEDIAT în deciziile politice de alocare a unei părți consistente din bugetul public local al anului 2017 pentru finanțarea locuirii publice în oraș.

 

NU MAI ESTE TIMP DE PIERDUT!

NU DOAR DEMNITATEA UMANĂ, CI ȘI SĂNĂTATEA ȘI VIAȚA OAMENILOR ESTE ÎN PERICOL. RESPONSABILITATEA FAȚĂ DE OAMENII AJUNȘI ÎN ACEASTĂ SITUAȚIE ȚINE DE DECIZIILE POLITICE ALE GUVERNANȚILOR.

 

 

Campania Căși Sociale ACUM

23.nov.2016, Cluj

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole