RID

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Lansarea proiectului: vineri, 18 noiembrie, ora 18.00 @subRahova

Adresa: Strada Sergent Nuțu Ion, nr. 2

http://riduri.blogspot.com/

 Discuție informală cu: Irina Gheorghe, Beate Köhler, Alina Popa, Ștefan Tiron, Raluca Voinea  și participanții la workshopul RID.

Vă invităm să intrăm în acțiune pe o temă amânată și nerezolvată. Cum putem pleda cauza batrânilor și batrânelor în societatea românească actuală din perspectiva precariatului cultural? Cum putem contracara estetica dominantă a corpului tânăr și energetic? Ce mijloace vizuale avem la dispoziție? Mai este posterbombingul o soluție în jungla marketingului de gherilă? Cum arată astăzi un comix activist?

Fie că vrem fie că nu, unii dintre noi trăim cu sprijinul părinților și rudelor în vârstă. Cu toate astea putem vorbi astăzi de un dictat al economiei de piață de a fetișiza tineretul învingător ca reprezentant al prospețimii, adaptabilității și flexibilității spiritului competitiv. Noua economie trăiește din capacitatea de a consuma și transforma un corp tânăr într-un corp bătrân, la fel cum știe să transforme un produs nou într-un produs depășit. În paralel, creșterea economică și industria publicitară rămân investite într-o cultură a tinereții fără batrânețe, a obrazului fără riduri, a lifestyle-urilor extreme și a bunurilor cu termen de garanție din ce în ce mai limitat.

Toți caută angajați tineri, artiști tineri, iar curatorii par aleși pe criterii neotenice din ce în ce mai pronunțate. În același timp pensia a devenit un fruct oprit, și puțini dintre noi mai speră cu adevărat la o bătrânețe fericită și lipsită de griji. Dat fiind ca prezentul nostru este intim și demografic legat de un posibil pappy boom și mammy boom, considerăm că viitorul Europei aparține bătrânilor. În România de azi tinerii stau și bătrânii protestează în timp ce casele de asigurări ne amenință cu noua generație care îmbatrânește. Am vrea să urmărim împreună de ce epuizarea, rigiditatea și anchilozarea au devenit termeni cheie care ilustrează direct cât de profunde sunt panicile și psihozele gerontofobe ale sistemului economic și politic actual.

Workshopul RID (atelier de pancarte pentru demonstrațiile batrânilor/elor) are loc de vineri până duminică 18-20 noiembrie 2011 între 11:00 – 17:00 cu Sara Lehn (DE) & Ștefan Tiron (RO), invitații speciali Akira&Nae (Sefeu), Biroul de Cercetari Melodramatice, Raluca Voinea și inițiatorii proiectului Vârsta a Patra.

 Sara Lehn, agit-prop berlinez, postere și organizare de activități contraculturale la West Germany (Kreuzberg), coordonare de conferințe si workshopuri progresiste la Interflugs (UdK Berlin) http://www.interflugs.de.

 Stefan Tiron, traficant de informație, membru F.R.R. http://aerobix.blogspot.com/2010/10/frr-in-english.html , bursier www.monochrom.at, inițiator Cozzzzzzzzmonautica, colaborator în cadrul proiectului de ecologie urbană/biologie invazivă www.ghettopalm.tumblr.com

Akira, membru fondator comix SEFEU, celebru mangaka din Brasov/Întorsura Buzăului, contributor la primul fanzin Manga.Inc, revista Otaku Magazine și CosplayGen, un lucrător neobosit întru zămislirea benzilor desenate http://dinauntru.blogspot.com/

Nae studiază arhitectura sediilor de supereroi, inițiază revista COAPSE, membru fondator comix SEFEU, contributor Manga.Inc, Otaku Magazine, un lucrător neobosit întru zămislirea benzilor desenate http://sefeu.blogspot.com/

 Vârsta4 este un proiect de artă comunitară desfășurat împreună cu rezidenții căminului de persoane vârstnice “Moses Rosen”, din august 2009 și coordonat de Paul Dunca, Alice Monica Marinescu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, David Schwartz. Programul se desfăşoară în parteneriat cu Căminul „Amalia şi şef Rabin dr. Moses Rosen” şi cu DASM – Direcţia de Ajutor Social şi Medical a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Toţi artiştii antrenaţi în proiect lucrează pe bază de voluntariat. Pentru mai multe informații: http://www.varstapatru.blogspot.com/

 RID este un proiect inițiat de Biroul de Cercetări Melodramatice http://www.thebureauofmelodramaticresearch.blogspot.com/, Ștefan Tiron și Raluca Voinea http://www.e-cart.ro/asociatia/ împreună cu Beate Köhler care va avea loc în perioada Noiembrie 2011-Mai 2012.

Proiect în parteneriat cu și sprijinit de Goethe-Institut Bukarest.

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole