NEPOTISM SI PEDELIZARE IN CURTEA LUI TEODOR BACONSCHI. UPDATE: Explicatii ridicole ale IDR/MAE

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

 UPDATE: Explicatii ridicole ale IDR/MAE – Sursa: România curata.

Abia dupa ce Alianta pentru o Romanie Curata (ARC) a descoperit-o in curtea ministrului Teodor Baconschi pe fata tatii, seful de la Loteria Romana, Alexandra Laura-Benea a anuntat ca de fapt se retrasese de cateva zile din concurs. Insa daca acest caz de nepotism nu capata notorietate, probabil ca doamna director de formare profesionala de la Institutul Diplomatic Roman (IDR), care abia dupa numire a incercat sa se formeze profesional, pastra decizia de retragere doar pentru domnia sa.

IDR a reactionat tarziu si fara sa lamureasca toate aspectele sesizate de presa. De remarcat este insa faptul ca desi cazul se afla in lumina reflectoarelor, atitudinea sfidatoare la adresa publicului in general continua. Justificarea pentru felul in care domnisoara in cauza a fost numita director de formare profesionala la 25 de ani dovedeste ca putin le pasa de reactia publica celor care se cocoata in diverse functii pentru care nu au calificarea necesara. Ce credeti ca spune IDR? Ca fiica sefului Loteriei Nationale a fost numita director la 25 de ani la Institutul Diplomatic doar pentru ca era singura din cadrul colectivului care avea, pe langa diploma de licenta, si diploma de master! Experienta ce-i mai trebuia!?

Alianta pentru o Romanie Curata (ARC) a descoperit in curtea ministrului Teodor Baconschi, in urma sesizarii primite de la un cititor, un caz flagrant de nepotism la Institutul Diplomatic Roman (IDR), institutie publica subordonata Ministerului Afacerilor Externe, care se ocupa, in principal, de pregatirea profesionala a membrilor corpului diplomatic, iar in secundar de scolirea demnitarilor si functionarilor publici care doresc sa fie initiati in domeniul relatiilor internationale.

Mai precis, in iunie anul trecut, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, care este totodata si presedinte al IDR, a numit-o in functia de director responsabil cu formarea profesionala din cadrul institutului pe fiica de numai 25 de ani a unui important membru PDL din Cluj, Gheorghe Benea , aflat de aproximativ doi ani in fruntea unei alte institutii publice, Compania Nationala “Loteria Romana”.

Inainte sa fie insarcinata cu pregatirea membrilor corpului diplomatic, fiica directorului Loteriei, Alexandra-Laura Benea, a avut un insignifiant traseu profesional: secretara la firma tatalui in orasul natal, functionar la Camera de Comert si Industrie din Cluj si consilier de relatii publice la televizunea Antena 1 Cluj, unde s-a ocupat de monitorizarea presei. Apoi, brusc, pe 1 iulie 2010, a fost numita de ministrul Baconschi in functia de director al Directiei Formare Profesionala din cadrul IDR, nu se stie pe ce criterii avand in vedere ca nu avea niciun fel de experienta in diplomatie si nici nu lucrase vreodata in administratia publica sau in invatamant. Dar, era fata tatii!

Desi este director la IDR de mai bine de un an de zile, declaratiile de avere si de interese ale Alexandrei Laura Benea, pe care ar fi trebuit sa le depuna, potrivit legii, in cel mult 30 de zile de la numire, nu sunt de gasit nici pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe si nici pe Portalul declaratiilor de avere si de interese al Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Dupa cum veti vedea, in aceeasi situatie se afla si ceilalti directori ai IDR.

Atributii care i-au permis sa faca regulile jocului

Directia de Formare Profesionala este de fapt cea mai importanta componenta a institutului si se ocupa de organizarea tuturor programelor de studii ale IDR, destinate membrilor corpului diplomatic şi consular al României, dar şi altor categorii de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Aceeasi directie organizeaza si cursuri de competente generale in domeniul relatiilor internationale pentru demnitari, membri ai Parlamentului sau functionari publici precum si o serie de cursuri destinate diplomatilor straini.

In CV-ul postat pe site-ul IDR, Alexandra Laura Benea isi descrie pe scurt, principalele responsabilitati pe care le are ca director in cadrul institutului:

–    intocmirea proiectelor planurilor anuale de pregatire
–    realizarea de propuneri privind continutul programelor de pregatire,
–    cadrele didactice si specialistii pe diferite domenii,
–    organizarea desfasurarii cursurilor de pregatire,
–    organizarea si desfasurarea diverselor manifestari stiinţifice si publice.

In urma cu cateva zile, ea a reusit o noua performanta, s-a inscris la concursul de admitere intr-un program special dezvoltat de IDR in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe si intitulat “Programul de formare diplomatica initiala”, pregatindu-se astfel sa devina cursant al unor cursuri de formare organizate de institutia pe care, in acelasi timp, o si conduce.

Acest program a fost lansat public acum doua luni de ministrul Baconschi, care l-a prezentat drept o metoda de a atrage interesul pentru o cariera diplomatica unor “tineri eminenti, cu resurse intelectuale adecvate, interesati de diplomatie, care sa ia contact, prin intermediul acestui program, cu niste realitati, nu doar cu aspectele doctrinare, culturale sau teoretice ale relatiilor internationale”.

Logica ne spune insa ca un director din cadrul IDR care este si responsabil cu tot ce tine de formarea profesionala a membrilor corpului diplomatic nu ar trebui sa aiba nevoie de un curs de “formare diplomatica initiala” care este destinat, prin definitia sa, celor care vor sa ia un prim contact cu acest domeniu.

Accesul in acest program se face prin concurs de admitere in doua etape, o selectie de dosare urmata de un interviu, care este si proba eliminatorie. Selectia de dosare s-a consumat deja in prima jumatate a acestei luni, iar pe lista celor 99 de candidati admisi, la pozitia a 7-a, o gasim si pe directoarea  Alexandra Laura Benea! Dintre cei 99, in urma celei de-a doua probe, care consta intr-un interviu, trebuie sa ramana doar 40. Conform calendarului de concurs, interviurile urmau sa se desfasoare incepand de miercuri 20 iulie si pana vineri, inclusiv. Fiica directorului Loteriei fiind programata sa sustina interviul printre primii.

Regulamentul concursului, secretizat la MAE

Romaniacurata.ro a incercat sa obtina o declaratie de la Alexandra Laura Benea, dar fara succes. O functionara de la secretariatul IDR ne-a confirmat ca, intr-adevar, persoana cu acest nume de pe lista candidatilor admisi este aceeasi cu directoarea din cadrul institutiei, adaugand insa ca aceasta a fost selectata pe baza faptului ca indeplineste conditiile de admitere din Regulamentul de desfasurare a concursului si nu datorita functiei pe care o are la IDR. Aceeasi functionara ne-a explicat ca regulamentul concursului, care nu exista publicat nicaieri, a fost aprobat direct printr-un ordin al ministrului de Externe, Teodor Baconschi, iar cabinetul acestuia este singurul loc de unde poate fi obtinut.

Unde si care sunt regulamentul si criteriile de numire?

Alianta pentru o Romanie Curata i-a solicitat ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, sa faca public, de urgenta, Regulamentul concursului de admitere in “Programul de formare diplomatica initiala” organizat de IDR si MAE, precum si costul si sursele de finantare ale acestui program.
De asemenea, i-am cerut ministrului sa explice care sunt criteriile pe baza carora, la data de 1 iulie 2010, a numit-o in functia de director Formare Profesionala a IDR pe Alexandra Laura Benea, fiica colegului sau de partid, director al Loteriei Nationale.

Singura cu patalama la mana!

Intr-un final, cu intarziere, Institutul Diplomatic Roman (IDR) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a remis presei, un comunicat de presa  in care ofera cateva explicatii halucinante.

Potrivit comunicatului IDR – care nu este semnat si prin urmare nici asumat de vreo persoana din aceasta institutie – Alexandra Laura-Benea a fost numita in functia de director dintr-un singur motiv: anul trecut, la momentul numirii, era singura angajata la Directia Formare Profesionala din cadrul institutului care urmase studii postuniversitare si obtinuse o diploma de master, in timp ce restul aveau doar o diploma de licenta. Mai departe, IDR ne explica de ce fiica directorului Loteriei ar fi “pe deplin calificata pentru postul pe care il ocupa” si insira patru argumente:

–    a studiat comunicare si relatii economice internationale la Universitatea Babes – Bolyai;
–    deține un master in comerț exterior la aceeași universitate (master care i-a adus si promovarea in functia de director, dupa cum explica IDR);
–    este doctorand la Universitatea Bucuresti;
–    nu este membru al niciunui partid politic

Prin urmare, cei de la IDR considera ca este de ajuns sa ai o diploma de master si sa fii inscris la un doctorat – situatie in care se gasesc mii de tineri din Romania – ca sa te califici, la varsta de 26 de ani (25 la data numirii), pentru ocuparea unei functii de director in Institutul Diplomatic Roman (IDR) si sa ai ca principala responsabilitate organizarea cursurilor de pregatire profesionala “destinate membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei care urmeaza a fi trimisi în misiune permanenta în strainatate”.

Benea anunta ca s-a retras abia dupa ce cazul sau a ajuns in lumina reflectoarelor

Comunicatul IDR nu ne explica de ce o persoana atat de pe “deplin calificata” pentru respectiva functie a mai simtit nevoia sa se inscrie la examenul de admitere in “Programul de formare diplomatica initiala”, organizat chiar de institutul in care are functie de conducere, in colaborare cu MAE, fiind deja admisa la interviu, in urma concursului de dosare. Totusi, suntem informati ca intre timp s-a razgandit: “Imediat după anunţarea rezultatelor primei etape de selecţie, pe data de 15 iulie, Alexandra Benea a renunţat oficial să se prezinte la etapa interviului, din motive personale”, precizeaza comunicatul IDR. Cu toate acestea, cititoarea noastra ne semnala faptul ca junioara respective inca figura ca fiind printre cei care trebuiau sa se prezinte la a doua etapa de concurs.

Pe de alta parte, regulamentul de concurs pentru admiterea in “Programul de formare diplomatica initiala”, lansat in luna mai, continua sa fie secret chiar si dupa ce a ajuns in atentia presei. Potrivit explicatiilor IDR, este vorba despre un “regulament intern”, aprobat de ministrul Teodor Baconschi pe data de 5 mai 2011, si care are un circuit inchis, fiind disponibil doar candidatilor inscrisi la concurs, daca fac o cerere scrisa in acest sens.

Pe site-ul IDR au fost facute publice doar cateva elemente din acest regulament, cele care fac referire strict la ce acte trebuie sa contina dosarul candidatului, care este calendarul de concurs si o descriere sumara a etapelor cursului. Nu se spune insa nici cine ii va examina pe candidati (comunicatul IDR precizeaza doar ca este vorba de o comisie mixta IDR – MAE din care nu face parte si directoarea Alexandra Laura-Benea, fiica directorului Loteriei Nationale) si nici care sunt criteriile pe baza carora acestia vor fi admisi sau respinsi, existand in acest moment 99 de candidati pe 40 de locuri, cate ofera Programul. Aceste detalii sunt probabil continute in “regulamentul intern”, care nu este insa public.

Potrivit scurtei descrieri de pe site-ul IDR, Programul de formare diplomatica initiala se va derula pe o perioada de sase luni. In primele doua luni, participantii vor urma cursuri “in care vor asimila cunostinte specifice carierei diplomatice” dupa care urmeaza doua stagii de practica a cate doua luni fiecare, unul in Centrala Ministerului Afacerilor Externe, iar cel de-al doilea in strainatate, la misiunile diplomatice ale Romaniei in alte tari.

Toate costurile sunt suportate de stat, intrucat “pentru inscrierea şi participarea la „Programul de formare diplomatica initiala“, precum si pentru cele doua luni de practica din cadrul misiunilor diplomatice nu vor fi percepute taxe”, asa cum scrie pe site-ul IDR.

“Costurile acestui program de formare sunt compuse din cheltuieli cu personalul didactic (experţi din afara IDR şi MAE) estimate la aproximativ 15.000 lei pentru întregul curs şi din cote părţi ale cheltuielilor administrative de funcţionare ale IDR în valoare de circa 3.000 lei”, mai precizeaza comunicatul dat publicitatii astazi de IDR.

Membrii conducerii IDR isi tin averile la secret

Dupa cum spuneam mai sus, directorul de Formare Profesionala de la IDR, Alexandra Laura Badea nu si-a depus nici declaratia de avere si nici pe cea de interese, desi a fost numita in functie in urma cu peste un an. Sau, cel putin, daca au fost depuse pe undeva, aceste declaratii nu au fost publicate nici pe pagina web a institutului, nici pe cea a MAE si nici pe pe Portalul declaratiilor de avere si de interese al Agentiei Nationale de Integritate (ANI).

In aceeasi situatie se gasesc si ceilalti doi membri ai Colegiului director al IDR . Unul dintre acestia este Florin Diaconu, director al Directiei Furnizare de Expertiza pentru MAE, ale carui declaratii de avere si de interese, daca le-a depus, nu au fost publicate nicaieri. Cel de-al doilea este chiar directorul general al Institutului, Radu Carp, a carui ultima declaratie de avere publica dateaza din 15 iulie 2009 si a fost depusa de acesta in calitate de prodecan al Facultatii de Stiinte Politice din cadrul Universitatii Bucuresti. O puteti citi aici.

Radu Carp a fost numit in functia de director general al IDR pe data de 23 aprilie 2010 si, cu aceasta ocazie, ar fi trebuit sa depuna o noua declaratie, care trebuie reinnoita anual.

Potrivit legii, nedepunderea declaratiilor de avere in termenul prevazut se sanctioneaza cu amenda de la 50 la 2.000 de lei, iar ANI poate sa declanseze din oficiu procedura de verificare a averii.

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole