Războiul Rusiei în Ucraina a agravat la nivel global, dar mai ales în Europa criza energetică, foarte multe state europene fiind dependente de gazul rusesc.
Deși România se credea mai ferită de impactul aprovizionării din Rusia, a fost și ea destul de afectată.
Problema energiei începe să devină una foarte acută și se pare că este legată nu doar de explozia războiului din est, ci de un cumul de factori.
Efectele sunt semnificative – criza prețurilor la energie duce atât la creșterea facturilor pentru populație, cât și pentru industrie, afectând competitivitatea și generând reacții în lanț..
Cine se face responsabil pentru această situație? Care sunt factorii care au dus la creșterea prețului la energie? Ce ascunde de fapt o factură? Care sunt de fapt politicile UE pentru acest sector atât de important? Cum stăm cu politicile energetice în România? Cum stăm cu reglementarea pieței energetice?
- Misterul prețurilor de neplătit la electricitate și gaz Andei Mocearov
- Energie, pret, piata, impact economic de Ionuţ Purica
- Energie Vitală – un spectacol manifest despre sistemul energetic – Vasile Ernu
- Nu există soluții perfecte, ci doar compromisuri neplăcute de Alex Cojuhovschi
CriticAtac în colaborare cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) își propune să publicarea unui dosar tematic cu articole pe tema crizei energetice, care să vină cu o perspectivă progresistă asupra subiectului, sugerând soluții și direcții de schimbare.
Opiniile exprimate în articolele din cadrul acestei secțiuni aparțin autorilor și nu reprezintă cu necesitate poziția Friedrich-Ebert-Stiftung România.