Aşa cum Gâdea şi ai lui mă umplu de scârbă, vin tare din spate tot felul de băieţi şi fete unşi ca europeni, proamericani, buni de supt fonduri şi de făcut rapoarte în care se spune ce vrea comanditarul să audă etc. Vizita Victoriei Nuland în România a adus la apogeu propaganda americană demnă de Rambo (de la 2 încolo) şi umflatul în pene.
Aripa dreaptă conservatoare din presă şi “societatea civilă” s-au întrecut pe ei înşişi. Nuland le-a oferit exact ce trebuia: exclusivitate şi mîngîiere pe cap publică. Gâdea n-a fost invitat, ura. (Apropo: Gâdea e mai democratic şi mai calm decât FoxNews, deşi tot vomă se cheamă, nu presă. Şi nu cred că Nuland face liste de presă fără Fox News la ea acasă.).
Hotnews relatează că au fost doar câteva ONG-uri alese pe sprînceană:
Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat american, a avut sambata o intalnire informala cu reprezentantii a patru organizatii neguvernamentale din tara noastra, specializate in domeniul politicilor publice – Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), Institutul pentru Politici Publice (IPP), Expert Forum (EFOR) si Freedom House Romania, precum si cu reprezentantii Camerei de Comert Americane (AmCham Romania).
Ghinea a anunţat pe facebook că a fost la întîlnire şi că a fost exelentă. În rest, discutiile au fost fara reportofon. Ghinea de la CRPE sau Ioniţă de la EFOR sînt evident ultrapolitizaţi. Mai au puţin şi-şi tatueaza Băsescu pe ceafă. Oricum, cu foarte puţine excepţii, societatea civilă oficială şi bine stipendiată a tăcut în România în timp ce Boc-Băsescu executau măsurile de austeritate (şi acum cînd cu Ponta trebuie luptat mai ales din acest punct de vedere, ei preferă schema propagandistică cu anticorupţia şi gata, în rest ce face Chevron e bine, ce face FMI e bine, în general ce face capitalul e excelent, restul să moară).
Dar acum sînt apolitici. Totul în spatele umbrelei anticorupţie. Camera de comerţ americană e un think tank, o chestie privată care s-a remarcat cu un lobby nesimţit împotriva drepturilor angajaţilor, şi e o ruşine că a fost la masă cu – cică! – societatea civilă.
Un material mai amplu despre întîlnire pe Mediafax:
în cele aproximativ 60 de minute cât a durat întâlnirea, reprezentanţii societăţii civile şi-au pus pe masă temerile şi îngrijorările şi i-au descris Victoriei Nuland, unul din cei mai influenţi diplomaţi americani, “metoda” pe care politicienii o aplică în România la fiecare derapaj care stârneşte reacţii externe. “Preocuparea era legată de respectarea statului de drept, de modul în care se adoptă legi în România, legi legate de anticorupţie, dar şi de mediul de business, în condiţiile în care, oricum, cele două domenii se întretaie. Noi am explicat că aceste lucruri (precum episodul din ‘marţea neagră’ a Parlamentului, n.red.) se întâmplă cu o frecvenţă mare şi îngrijorătoare. Mesajul a fost acela că, după ce te calcă cu autobuzul şi Ambadasa iese şi îi atenţionează, ei nu fac alteva decât să cobooare şi să se uite care din noi mai e viu sub roţi. Există deja o metodă”, a mai spus Adrian Moraru. (mediafax)
Ce legi legate de mediul de business? Au vorbit despre RMGC? Sau poate despre codul muncii scris de Consiliul Investitorilor Străini. Despre Pungeşti or fi vorbit? Am aşa senzaţia că nu. Nuland nu a făcut decît să certifice că lucrează cu ONG-uri şi presă foarte bine aranjate politic. Sau, cum spune Moraru, a avut pe agendă “doar” anticorupţie şi incompatibilităţi:
În acelaşi context, Moraru admite că există numeroşi nemulţumiţi din zona societăţii civile. “Alte organizaţii, care au zgâriat uşa Ambasadei, trebuie să înţeleagă că s-a întâmplat să fie o chestiune legată de corupţie, de incompatibilităţi, de Parlament. Dacă era o problemă legată de minorităţi, ar fi fost chemate organizaţiile care se ocupă de romi, de maghiari. Nu înseseamnă că numai aceste ONG sunt agreate se SUA”, consideră el.
Apropo de presă, un om de-al Monicăi Macovei a dat numele celor care s-ar fi întânit cu Nuland:
Mircea Marian (EVZ), Dan Tapalaga (Hotnews), Sabina Fati (RL), Florin Negrutiu (Gandul), Alina Gheorghe (TVR), Catalin Prisacariu (B1) au fost jurnaliștii invitați de Ambasada SUA să se întâlnească cu Victoria Nuland. Dacă mi-a scăpat vreunul, îmi cer scuze. Adică aceștia (și cei asemenea) sunt considerați de americani ca fiind onești și profesioniști.
Diferenţa dintre Mircea Marian şi Gâdea, cu excepţia popularităţii, explicaţi-mi-o voi… Despre restul am păreri diferite: unii evident ultrapolitici, ultraneoliberali, alţii simpli propagandişti, alţii jurnalişti ok care-şi fac treaba de-o viaţă.
Citez din opinia lui Cristian Pantazi:
- SUA vor continua sa sustina presa libera. O cunoscatoare a spatiului est-european, Nuland stie rolul mogulilor (politicieni – oameni de business – patroni media) in distorsionarea mesajului public si in patternul general valabil in zona prin care reformele sint dinamitate de trusturile de presa ale acestora. Ea a dat un mesaj de sustinere pentru presa libera, mesaj intarit de selectia publicatiilor si televiziunilor invitate la conferinta de presa.
Deci prin selecţie s-a ştampilat gradul de libertate. E ridicol. Gâdea e un entertainer al puterii. Dar mulţi dintre opozanţii lui Gâdea sînt fix acelaşi lucru. Presa liberă în România ar însemna să mai existe şi opinii ferme în chestiuni delicate, de la privatizarea sănătăţii, politica FMI, pînă la Pungeşti-Chevron. Asta nu oferă nici una dintre părţi. Nuland a venit şi a uns o tabără ca luptători cruciaţi oficiali ai neoliberalismului pe pămînt românesc. Să fie sănătoşi. Însă îi avertizez că propaganda lor nu e mai brează dacă se pozează cu un diplomat american pe după umeri. Cît despre faptul că Pantazi aseamănă şi pentru o clipă cazurile România şi Ucraină, prefer s-o las fără comentarii. Asta nu e presă. E propagandă de doi lei.
Ce iese de aici? Două tabere legitime “autohtonişti” şi “vestici”. Iar orice alţi critici
care vor ataca ilegitimitatea acestei polarizări în sine vor fi automat etichetaţi ca extremişti, apucaţi, antiamericani etc.