Rezultate finale
- Camera Deputatilor: USL – 58,63%, ARD – 16,50%, PPDD – 13,99%, UDMR – 5,13%
- Senat: USL – 60,10%, ARD – 16,70%, PPDD – 14,65%, UDMR – 5,23%
10.00
- Primele rezultate partiale ora 10.00:
- Camera: USL – 58,63%, ARD, – 16,69%, PPDD – 13,53%; UDMR – 5,31%;
- Senat: USL – 60,03%, ARD – 16,95%, PPDD – 14,18%, UDMR – 5,4%
- Au fost centralizate 81,49% din sectii.
- Prezenta la vot este de 41,2%.
09.00
- Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminică seară, că a discutat cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi de luni vor începe discuţiile pentru crearea unei majorităţi constituţionale împreună cu Uniunea.
- APUSENII AU REFUZAT CIANURA. Maxim 40% prezență la referendum. 75% dintre locuitorii Apusenilor NU susțin mineritul.
- Numărătoare paralelă PDL, în Timiş: Blaga se clasează al doilea după candidatul USL.
- Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu se află pe locul al doilea în privinţa voturilor obţinute în Colegiul senatorial 1 Arad, obţinând 33,6 la sută din voturi conform rezultatelor parţiale date publicităţii de BEJ.
- Arad: Mihail Neamţu, pe locul doi cu 30,2 %, candidatul USL Flavius Măduţa a obţinut 51,7% – rezultate parţiale BEJ
- Bistriţa-Năsăud: USL câştigă 3 din 4 mandate de deputat şi cele două de senator- rezultate finale.
- Cluj: USL – 46,5 % la Cameră, 48 % la Senat; ARD -22,5% la Cameră, 23,3% la Senat – rezultate parţiale
10 decembrie
———————————-
23.00
- Prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile parlamentare, la ora 21.00, a fost de 41,72%. Prezenţa la vot în Bucureşti la ora 21.00 a fost de 39,36 %.
- Prezenţa la vot, la nivel naţional, în mediul urban, până la ora 21.00, a fost de 40,49%. În mediul rural, prezenţa la vot, la ora 21.00, a fost de 43,4%.
- Relatarea din NYT de azi.
21.00
- Realitatea TV/Institutul Geopol: USL – 57%, ARD – 18%, PPDD – 14%, UDMR – 5%
- B1 TV/ CSOP USL- 54%; ARD- 19% PPDD -10% UDMR -5%
- TVR / CURS – USL – 57,58 %, ARD -18,87 %, PPDD -13,09 %, UDMR -5,16 %
- Antena 3 / CCSB: Senat: USL – 58,3%; ARD – 19,6%; PPDD – 14,1%; UDMR – 5,2%
- Antena 3 / CCSB: Camera Deputatilor: USL – 56,8%; ARD – 19%; PPDD – 13,8%; UDMR – 5,1%
- Romania TV / CSCI: 57% USL, 21% ARD, 11%PPD, 5% UDMR
20.15
- Băsescu pleacă la Oslo, la decernarea Premiului Nobel pentru Pace (Sursa: Realitatea). Preşedintele Traian Băsescu merge, luni, în Norvegia, la Oslo, pentru a participa la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace în 2012 Uniunii Europene. Preşedinţia informează că şeful statului nu va fi însoţit de ziarişti, pentru că organizatorii nu permit accesul jurnaliştilor străini la ceremonie.
19.30
- Prezenţa la vot, la ora 18.00, a fost de 36,54%. În Capitală – 33,37%.
19.25
- In asteptarea primelor exit-poll-uri, se contureaza deja temele pe care le va exploata comentariatul. Zapada, vremea proasta si natura in general vor tine capul de afis, fapt deja anuntat de Ponta inca de dimineata si deja preluata de toate televiziunile unde numai despre asta se discuta. Apoi, campania slaba precum si ideea adiacenta ca nu avem comunicare politica profesionista (Vasile Dancu si Antonio Momoc ). In fine, tema civilizatiei, a Europei si a vestului, explicit formulata de presedintele Basescu si rapid preluata de intelectualii de dreapta (Andrei Plesu si Traian Ungureanu in conferinta de presa a ARD https://www.facebook.com/fpoenaru# ).
- Se comentează prezența în București mult mai mare (+5%) la ora 14.00 decît în 2008. Cristian Pârvulescu crede că în mediul urban conștiința politică e mai ridicată, iar ruralul a fost afectat de zăpadă (distanțe mai mari pînă la secția de votare, drumuri mai proaste). Mai degrabă există posibilitatea unui comportament electoral paranoic – în București, s-ar putea să existe un număr mare de voturi anulate (mania conspirației fraudatoare e tot mai extinsă, iată o poveste de la Alex Mihăileanu).
19.00
- În ultimele ore pare că se întâmplă o convergență ciudată: atât cei de la Antena 3, cât și Traian Ungureanu în numele ARD îndeamnă oamenii să iasă la vot. Asta, evident, în ciuda condițiilor vitrege. Practic, oamenii sunt îndemnați să-și ia nu numai inima in dinți, dar să se și înarmeze cu lumânări acolo unde nu e lumină. Nu putem decât să ne imaginăm situația macabră în care candidații vor merge printre alegători împărțind lumânări înainte de închiderea urnelor.
- În așteptarea primelor exit-poll-uri, se conturează deja temele pe care le va exploata comentariatul. Zăpada, vremea proastă și natura în general vor ține capul de afiș, fapt deja anunțat de Ponta încă de dimineață și deja preluat de toate televiziunile unde numai despre asta se discută. Apoi, campania slabă, precum și ideea adiacentă că nu avem comunicare politică profesionistă (Vasile Dancu și Antonio Momoc). În fine, tema civilizației, a Europei și a Vestului, explicit formulată de președintele Basescu și rapid preluată de intelectualii de dreapta (Andrei Plesu și Traian Ungureanu în conferința de presă a ARD ).
18.30
- În timp ce, încă de dimineață, Evenimentul zilei anunța prezențe masive la referendumul pentru exploatarea aurului din Apuseni, BEC (citat de HotNews) anunță că participarea e foarte limitată. De vineri, același HotNews a început să publice o serie de articole finanțate de Roșia Montană Gold Corporation.
- Ana Bulai (sociolog) la Realitatea TV: „N-avem o elită socială implicată politic, n-avem actori, scriitori care să ne recomande politicieni“. Unii ar zice că dimpotrivă, la recomandări e unanimitate…
18.00
- Traian Ungureanu, conferință de presă ARD: „Ardeleni, ieșiți la vot dacă nu vreți să fiți conduși din Teleorman și să fiți ca Teleormanul“, unde oamenii votează „cu biciul și cu plasa“. Continentul Teleorman, o gaură neagră. Transilvania, contragreutatea decisivă, întreaga Românie așteaptă votul împotriva teleormanizării.
- Din seria cum mai animăm ziua de alegeri. În română și engleză, pe site-ul Expert Forum, Sorin Ioniță face apel la „Votează pentru Mario Monti ca premier al României“: „Băsescu a zis că noul premier ar fi ideal să mai fi condus un guvern, instituții centrale etc. Există candidatul perfect: un neamț al Italiei, fost comisar european, tocmai își caută job“. „Neamțul“ Monti tocmai a anunțat că guvernul său, numit fără a trece printr-un exercițiu electoral, va demisiona din lipsă de sprijin politic.
16.30
- O explicatie cuprinzatoare si in limbaj natural a sistemului actual de vot si a modului in care voturile vor deveni mandate: Sistemul electoral explicat.
- Potrivit site-ului provincianews.com, fostul mitropolit Bartolomeu Anania a „înviat“ pe Facebook unde a promovat mesaje de dreapta, în plină zi de scrutin. În momentul de faţă pagina Bartolomeu Anania de pe Facebook nu mai este disponibilă.
- Harta voturilor pe judete: 14.00
15.30
- Prezența la vot la ora 14.00: 20,56% la nivel național (in 2008, prezenta era de 19,84%; la referendum – 21,37%).
- Prezenta a fost de 20,71% in mediul urban si 20,36% in mediul rural.
- Vești din presa locală: La Craiova, la o secție s-a întrerupt procesul de votare din cauza dispariției unei ștampile, la alta, pentru că s-a luat lumina. Ștampila n-a fost regăsită, lumina a revenit, votarea s-a reluat. Tot la Craiova, un observator din partea PPDD a fost înlocuit de tatăl său, căci i s-a făcut rău. La Iași, un candidat avertizează deja potențiale fraude, fiindcă oamenii s-au trezit la poartă cu urne mobile nesolicitate. La Constanța, Radu Mazăre s-a dus iar la vot cu fotomodelele. Cu excepția vremii – canicula a fost înlocuită de zăpada abundentă –, toate știrile despre alegeri par copiate de la locale+referendum. Multe publicații locale nici măcar nu au deschidere cu alegerile, impresie accentuată de non-eveniment.
- Pe Facebook, se dedică electoral, printre altele: Yngwie Malmsteen, Joy Division și concertul pentru violoncel al lui Dvorak, în interpretarea lui Rostropovich.
15.00
- În Le Monde din 30 noiembrie, Mirel Bran scrie (teoretic, articolul a intrat deja în secțiunea plătită, dar cu ceva efort poate fi găsit și „la liber“): „Mai mult decît o confruntare ideologică, alegerile legislative pun față-n față două Românii: una care încearcă să se modernizeze și să se ancoreze în Europa făcînd sacrificii, cealaltă care visează la protecție socială oricare ar fi prețul. În cîmpul României «active» se găsește o minoritate urbană educată care și-a asumat un mod de viață occidental. Ea e gata să voteze ARD (…). Mica clasă mijlocie apărută în România postcomunistă se plasează la dreapta și vede aderarea țării la UE ca o garanție a modernizării sale“. Urmează povești detaliate despre cum guvernarea de dreapta ne-a salvat să fim Grecia, cum ne-a băgat Ponta în criză politică, condamnatul Năstase ca mentor al liderului USL și lupta anticorupție de care depinde totul și pe care o amenință același Ponta. Liderul dreptei e prezentat a fi nu Blaga, ci Mihai Răzvan Ungureanu.
- Pe site-ul Adevărul.ro, scandal pe tema publicării la Realitatea și Antena3 a unor exit-poll-uri care dau rezultate de 60% (USL) la 15% (ARD).
14.30
- Prezență mare la vot în Roșia Montană și cîteva alte localități în care se organizează azi referendum pentru deschiderea exploatărilor de aur (35 de localități, 72.000 de cetățeni). Prilej pentru Evenimentul zilei să se lanseze în articole entuziaste și atacuri pe față la adresa ONG-urilor antiexploatare. Textul începe oricum cu istoria preferată a ultimelor zile, despre „lumina de la Moscova“, emanată de data asta de primarul din Alba-Iulia, Mircea Hava (PDL). Participarea de la RM nu afectează, totuși, prezența totală la vot în județul Alba, unul din cele opt din Transilvania unde, conform Sociollogica, USL are probleme în fața ARD. Pe Facebook, confuzie majoră cu fotografii cu mineri, asocieri îndoielnice cu referendum, Piața Universității și Ion Iliescu.
14.00
- Cum stă treaba cu exit poll-urile anul ăsta? Îl citez pe Cătălin Stoica de la CURS care a postat cîteva precizări pe facebook.
Cum sta treaba cu exit poll-urile:
1) Nu credeti ce auziti pe surse despre exit polls; cel putin in cazul nostru, nici cei care pretind ca stiu, nu stiu, de fapt, nimic;
2) Comparativ cu anii anteriori, refuzurile de a raspunde la chestionare sunt mai mari si vor afecta estimarile. Pentru asta puteti sa multumiti urmatorilor: a) politicienilor care au dus competitia electorala la polarizare extrema; b) procurorilor care au facut exces de zel, se pare, in anchetarea unor fraude la referendumul din vara; c) televiziunilor care au exagerat si mai mult — mediatic — excesul de zel al procurorilor din vara.
In general, nimeni nu se astepta ca, pe masura ce ne indepartam de momentul 1990, va fi din ce in ce mai dificil sa faci exit poll-uri si sondaje.
- Cea mai interesanta consecinta a zilei de azi: analistii, sociologii si comentatorii chemati pe la televiziuni sa explice alegerile nu pot sa faca nimic altceva decat sa vorbeasca despre vreme si deszapezire. ultima forma de comentariu politic: hermeneutica buletinului meteo. (F.P.)
- PRESA INTERNAŢIONALĂ, despre alegerile parlamentare din România: 2 noi linkuri din presa internationala care prevad stare de criza politica si incertitudine dupa alegeri. e si acesta un fel de a pregati terenul in plan extern pentru perioada “consultarilor” de dupa anuntarea rezultatelor: Euronews si France24
- Si Mediafax: LE FIGARO comentează că “problema nu este cine va câştiga, ci care va fi amploarea Uniunii Social-Liberale (USL)”, pe care o cataloghează drept un “atelaj curios intrat în război în vară împotriva preşedintelui Traian Băsescu pe care a încercat în zadar să îl debarce” de la putere. Publicaţia se întreabă despre “viitorul acestei coabitări agitate”, în contextul în care preşedintele va numi viitorul premier pe fundalul unor ameninţări cu o nouă procedură de destituire. În România “alianţele se fac de pe o zi pe alta”, iar “criza politică are mult zile înaintea ei”, comentează publicaţia franceză, notând o “campanie destul de ternă şi vidă”.
- Cotidianul LE MONDE şi agenţia ASSOCIATED PRESS ironizează vizita de campanie a lui Dan Diaconescu la Târgu Jiu, la bordul unui Rolls Royce. “Numeroşi români nu se mai regăsesc în partidele tradiţionale de pe eşicherul politic”, observă publicaţia franceză, apreciind că pe fundalul tentativei eşuate de destituire a preşedintelui, crizei economice şi dezamăgirii faţă de politică aceştia “ar putea să se îndrepte spre cel care le-ar putea oferi măcar un tur în Rolls-Royce”. “Chiar şi după standardele româneşti, politica a fost tumultuoasă anul acesta”, scrie AP, apreciind că românii “sunt sătui de lupta personală pentru putere” dintre Băsescu şi Ponta, în timp ce ţara rămâne una dintre cele mai sărace şi corupte membre ale UE. Sondajele oferă coaliţiei la putere un procent “confortabil”, dar după alegeri poate apărea o nouă criză politică prin refuzul lui Băsescu de a-l nominaliza pe Ponta premier, pe care l-a făcut “porc”, “mincinos compulsiv” şi “pisoi”, notează agenţia.
- FINANCIAL TIMES scrie, de asemenea, că este aşteptată o victorie “confortabilă” a coaliţiei guvernamentale, avertizând că rezultatul poate conduce la instabilitate politică. Publicaţia citează analişti care “speculează” că noua majoritate, consolidată după scrutin, ar putea lansa o nouă procedură de destituire a preşedintelui. Publicaţia avertizează totodată asupra unei eventuale ameninţări a stabilităţii fiscale obţinute prin măsuri de austeritate dureroase începând din 2010.
12.30
- Pe France24, canalul în engleză, rulează de vineri, de patru ori pe zi, reportajul „A Look inside Hackerville“, urmat de felurite dezbateri. Povestea centrală e din Ram-ni-cu Val-ce-a, unde rata șomajului printre tineri e una record, dar pe străzi circulă mașini scumpe de ultimă oră, conduse de șoferi sub 30 de ani (insert cu tînăr lucrător știrb de la spălătoria auto: „De unde au puștii ăștia de 19 ani așa mașini bengoase, cînd io muncesc toată ziua și nici un scuter nu pot să-mi iau?!“). Focus pe un tînăr (o să mai apară unul, mai tîrziu, în partea despre hackerii din Cluj) care face o demonstrație scurtă cum vinde chiar și mașini americanilor („americanii ăștia își cumpără și pîinea pe net“). Psihologi, citate din rapoarte FBI, ton ecumenic despre prăbușirea morală a tineretului și o țară în derivă nu atît economică, dar de valori, iar din fundal, un sănătos cinism al unor oameni care par perfect conștienți că ce-au de pierdut e mai nimic.
- Tot pe France24, Nicoleta Drăgușin transmite de la alegeri: alianța de centru-stînga la guvernare va cîștiga, competitorul interesant e partidul lui Dan Diaconescu. Materialul de contextualizare spune că românii sancționează politica de austeritate a dreptei, rezultatul poate duce la instabilitate pentru că președintele Băsescu „poate numi premierul din orice partid dorește“ (citat din N. Drăgușin) și s-ar putea să nu-l aleagă pe cel care l-a suspendat în vară. Cu toții, Drăgușin și ziariștii de la France24, se tem de mesajele trimise astfel către UE și instituțiile financiare internaționale. Imagini numeroase cu Dan Diaconescu făcînd băi de mulțime.
12.00
- BEC: Prezenţa la vot, la nivel naţional, la ora 10.00, a fost de 4,52%. Prezenţa la vot, la nivel naţional, la alegerile parlamentare, la ora 10.00, a fost de 4,52 %, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central, Marian Muhuleţ. Potrivit lui Marian Muhuleţ, prezenţa la vot, la nivel naţional, în mediul urban, până la ora 10.00, a fost de 4,67%. În mediul rural, prezenţa la vot, la ora 10.00, a fost de 4,32%. Într-un număr de 17 judeţe, prezenţa la vot pentru ALEGERILE PARLAMENTARE a fost superioară mediei calculate la nivel naţional. (Mediafax)
- BEC: Prezenţa la vot la ora 10.00 era de 3,9 %, în Capitală. Aproximativ 3,9 la sută dintre bucureştenii cu drept de vot s-au prezentat la urne duminică, până la ora 10.00, cea mai mare pondere de opţiuni exprimate fiind în sectoarele 1 şi 6, cu câte 4,28 la sută, iar cea mai mică în sectorul 5, cu 3,07 la sută, informează Biroul Electoral Central (BEC). Astfel, până la ora 10.00 s-au prezentat la urne 3,9% dintre cei 1.790.122 de alegători din Capitală. Cea mai mare prezenţă la vot s-a înregistrat în sectoarele 1 şi 6, respectiv de 4,28%, iar cei mai puţini votanţi au fost în Sectorul 5 – 3,07 %. În Sectorul 2 s-au prezentat la urne 3,95% dintre persoanele cu drept de vot, în Sectorul 3 – 3,96% dintre alegători, în Sectorul 4 – 3,79%. (Mediafax)
- Am scos nişte cifre. Poate vă amuză:
- PSD+PC+PNL aveau 42% în 2008, cînd nu au format guvernul şi dacă ar avea cîteva procente sub 50 %, USL ar avea după redistribuire peste 50%
- Din punct de vedere al venitului pe gospodărie, votanţii USL se împart astfel: 16,2 % – venituri mai mici de 800 lei lunar; 26,3% – venituri între 1.400 şi 2.000 lei; 22,4% – venituri peste 2.000 lei.
- Din punct de vedere al venitului pe gospodărie, votanţii ARD se împart astfel: 14,5% – venituri mai mici de 800 lei lunar; 30,5% – venituri între 1.400 şi 2.000 lei; 22,9% – venituri peste 2.000 lei. (Studiu Imas pentru Europa FM).
- Donaţii oficiale pînă la 7 decembrie (spun oficiale pentru că se ştie că bugetul real e de obicei mult mai mare): 3 milioane lei de la persoane juridice, 23 de milioane de lei de la persoane fizice. Top: USL a strîns 13.000.000 lei, PDL are 6.000.000, PPDD, 4.000.000.
- Din studiul IPP, cîteva cifre interesante: 89 % dintre candidaţi bărbaţi. Bărbaţii vor fi prezenţi în proporţie zdrobitoare în parlament.
- 41 de actuali parlamentari candidează pentru un nou mandat de senator sau deputat într-un alt partid decât cel cu care au fost aleşi în decembrie 2008 se poartă în continuare împrumutul personal, băncile fiind pentru fraieri: În ceea ce priveşte averile declarate de către candidaţi, IPP a constatat că majoritatea deţin investiţii imobiliare cu precădere în terenuri şi case. Potrivit IPP, sunt declarate şi un număr mare de datorii fie la bănci, fie la persoane fizice. Un alt aspect care a atras atenţia IPP este numărul mare de împrumuturi pe care le-au dat candidaţii, împrumuturi în nume personal, unor persoane fizice dar şi firmelor, în special celor pe care le şi administrează/conduc. IPP atrage atenţia asupra faptului că unii candidaţi, directori de firme private, declară venituri salariale extrem de mici (în jur de 1.000 – 1.200 lei/lunar) însă apar ca fiind creditorii acelor firme cu sute de mii de lei. (mediafax)
- Ioan Rus şi declaraţia / Cea mai amuzant debilă declaraţie de pînă la orele 10.00 îi aparţine lui Ioan Rus: “Am votat pentru a încerca să îmi sprijin speranţa ca România să fie, în viitor, o ţară stabilă, în care scandalurile să fie eliminate total şi politicienii să subordoneze tot ceea ce fac în interesul poporului român, să depăşească faza urii personale şi să-şi subordoneze eforturile unor obiective naţionale importante, care sunt pentru România de mare actualitate”. Nu e singurul care vrea LINIŞTE, eventual totală. A mai zis-o unul deja: “Cu gândul pe care îl au toţi oamenii: în momentul de faţă toată lumea vrea să fie linişte, pentru familia fiecăruia”. (Daniel Constantin)
11.00
- Doua linkuri despre alegeri din presa internationala: primul de la clasicul BBC, util care ne reaminteste ca in ianuarie 2013 expira imprumutul cu FMI. Al doilea din Knoxville News Sentinel. Lumea e cu ochii pe noi 🙂
- Şi în aceste alegeri va funcţiona votul proporţional-mixt numit „uninominal”. O simulare aşa de orientare găsiţi aici, ce s-ar întîmpla dacă s-ar repeta rezultatele de la alegerile locale. Situaţiile „excepţionale” cu doi-trei cîştigători pe colegiu se pot repeta. USL va „închide” multe colegii cu peste 50% iar asta poate avea ca efect creşterea numărului de parlamentari cu peste 50 de oameni. Se ştie că a existat şi o încercare de aplicare a uninominalului „pur” (cîştigătorii din primul tur să-şi ia colegiul), respinsă de Curta Constituţională. Dacă ar fi fost aprobată, USL ar fi luat vreo 85%.
- Dacă încă nu știți cu cine să votați, există acum o aplicație numită testvot care vă poate ghida prin întrebări spre soluția politică cea mai apropiată de propriile interese: http://www.openpolitics.ro/testvot . Dacă tot sunteți acolo, uitați-vă și pe restul platformei: veți găsi lucruri interesante despre programele partidelor dar și informații importante dincolo de aceste alegeri.
- Referendumuri în patru localităţi din Constanţa, în ziua alegerilor parlamentare. Populaţia din patru localităţi ale judeţului Constanţa este aşteptată la referendum, duminică, în trei dintre cazuri locuitorii fiind chemaţi să îşi exprime opinia cu privire la exploatarea gazelor de şist, iar în cel de-al patrulea caz tema este înfiinţarea unor noi localităţi. (mediafax)