TEMA: Campus de luptă. Împotriva neoliberalizării universității / Sumar*
Rețeaua internațională de activiști din domeniul educațional anunță proteste coordonate pentru toamna anului 2010. Studenți din întreaga lume vor realiza acțiuni împotriva tot mai accentuatei privatizări a educației publice și ca parte a Zilei Acțiunilor Simbolice Unite.
În octombrie/noiembrie 2009 au existat proteste internaționale masive împotriva tot mai accentuatei privatizări a educației publice și împotriva problemelor care o însoțesc, ca și în favoarea unei educații libere și emancipatoare, gratuite, accesibile tuturor mai mult ca niciodată!
Ultimele cîteva luni au fost folosite pentru întărirea rețelei activiștilor din domeniul educațional din întreaga lume, ajungîndu-se la conștientizarea faptului că fiecare grup va fi mai eficient dacă se va alătura celorlalte în lupta la nivel global. În fond, problemele sînt în mare măsură identice.
Mișcarea Studențească Internațională este o platformă independentă care folosește diferite instrumente oferite de internet pentru a asigura un flux extins de informații și o comunicare generală între activiști din Australia, Nepal, SUA, Puerto Rico, Marea Britanie și din oricare altă parte a lumii.
Sute de oameni preocupați de problema educației din numeroase regiuni ale lumii s-au reunit la Universitatea Ruhr din Bochum (Germania) cu ocazia Congresului Educației Europene [European Education Congress] de la sfîrșitul lunii mai 2010, pentru un schimb de viziuni și o întărire a raporturilor transfrontaliere. Congresul a arătat încă o dată cît se poate de clar că augmentarea costurilor de care indivizii au nevoie pentru a avea acces la educație, reducerile bugetare ale fondurilor publice destinate educației, influența tot mai accentuată a intereselor de afaceri prin intermediul unor consilii anume înființate și o continuă de-democratizare a instituțiilor educaționale – ca să numim doar cîteva elemente – sînt departe de a reprezenta niște probleme locale sau naționale, oamenii de pretutindeni confruntîndu-se cu ele. După cum spunea Mutiara Ika, un student activist din Indonezia, „această luptă pur și simplu nu cunoaște frontiere“, continuînd: „educația liberă și emancipatoare este pur și simplu o precondiție pentru orice societate care se consideră democratică!“
Ca atare, grupurile de activiști din domeniul educației au hotărît să conlucreze tot mai strîns în cadrul protestelor viitoare. Ca un prim pas, unii dintre ei au decis să declare ziua de 16 iunie 2010 drept Ziua Acțiunilor Simbolice Unite.
În acea zi, grupuri din diferite locuri din lumea întreagă vor anunța public următorul Val Global de Acțiune pentru Educație, care în prezent este coordonat și așteptat să înceapă cu o uriașă zi de acțiuni pe teritoriul SUA, pe 7 octombrie 2010, și va continua cu ocupări în Italia și în întreaga Europă. La un moment dat, se vor alătura și grupuri din Africa, Asia și din alte regiuni ale lumii.
Iată o trecere în revistă a unora dintre acțiunile planificate să se petreacă mîine [16 iunie 2010], ca parte a Zilei Acțiunilor Simbolice Unite:
– Germania: o demonstrație la nivel statal are loc la Dresda, fiind convocată de o uriașă alianță condusă de Conferința Corpurilor Studențești din statul Saxonia. La Marburg (landul Hesse) activiștii vor atîrna un banner imens pe una dintre clădirile universității, chemînd la Valul Global de Acțiune pentru Educație din toamna aceasta. La Wilhelmshaven (landul Saxonia Inferioară), artiștii vor realiza un performance anunțînd „valul global“.
– Indonezia: un grup național intitulat PEMBEBASAN organizează acțiuni de masă în diferite regiuni, precum Jakarta, Yogyakarta, East Kalimantan, Palu-Centre Sulawesi, South Sulawesi, Madura-East Java și Temate-North Maluku. Acest protest este îndreptat totodată împotriva creșterii prețurilor la electricitate și hrană, pronunțîndu-se pentru o educație publică liberă.
– Kosovo: activiștii ai ONG-ului n’Solidaritet vor organiza o acțiune simbolică în fața Facultății de Filosofie a Universității din Prisˇtina.
– Nepal: Organizația Mondială a Studenților Nepalezi (WNSO) realizează un program pe tema educației libere și emancipatoare în capitala Katmandu, la care vor participa reprezentanți ai uniunilor de studenți și profesori.
– Filipine: Liga Studenților Filipinezi (LFS) va organiza o acțiune de protest în fața reședinței prezidențiale din capitala Manila, cu privire la cele opt probleme cu care se confruntă tineretul: 1. creșterea taxei de școlarizare și a altor taxe; 2. bugetul mic destinat educației; 3. criza sălilor de studiu și facilitățile insuficiente; 4. creșterea fără precedent a numărului de abandonuri la toate nivelurile, din cauza greutăților financiare; 5. exploatarea cercetării, a dezvoltării și a drepturilor de proprietate; 6. o politică a muncii orientată spre export; 7. închiderea consiliilor și a publicațiilor studențești; 8. neputința agențiilor guvernamentale.
– Puerto Rico: activiștii studenți de la Universitatea din Puerto Rico (campusul Rio Piedras) vor ocupa o veche clădire și o vor transforma. Un program a fost deja conceput.
– Rusia: un grup de lucrători autonomi va mobiliza profesori, lucrători din instituțiile educaționale, părinți și studenți pentru un flashmob desfășurat în St. Petersburg. Inițiativa Civilă pentru Drepturi Umane Sociale va realiza cel de-al patrulea pichet și va pune în scenă teatru stradal în Samara. Această acțiune este îndreptată și împotriva noii legi federale, care presupune comercializarea instituțiilor cu finanțare publică.
– Sierra Leone: la fel ca în multe alte țări de pe acest continent, o uriașă alianță din Sierra Leone realizează acțiuni și evenimente ca parte a Zilei Copilului African. Adunarea Studențească a Coaliției Naționale a Tineretului va organiza demonstrații care combină ambele zile de acțiune, întrucît ambele încearcă să determine conștientizarea importanței educației accesibile tuturor.
– Elveția: un grup intitulat Unsere Uni va pune în scenă teatru stradal, ca parte a zilei dedicate acțiunii în orașul Berna.
Alăturat găsiți o listă de contacte cu grupurile implicate în organizarea manifestațiilor de mîine, dedicată acțiunii. Luați legătura cu ele pentru mai multe detalii legate de situația locală.
Traducere de Alex Moldovan
Photo: Reclaim your Future!. UniCampus Vienna, 11-14 March 2010, Program, p.9
www.emancipating-education-for-all.org / [Octombrie–noiembrie 2010]
Lista de contacte a unora dintre grupurile implicate în rețeaua globală:
Franța
Front de lutte pour l’Education
front.education@gmail.com
+33 662 469 896
Germania
Initiative Bildungsstreik Marburg: united.for.education@gmail.com; +49 1522 456 1455
Konferenz Sächsischer Studierendenschaften (Conference of Student Bodies in the State of Saxony): michaelmoschke@stura.tu-dresden.de
Bildungsstreik Wilhelmshaven: bildungsstreik-whv@gmx.de; +49 174 102 3269
Unibrennt München: netzwerk@unsereunibrennt.de; +49 1762 7475 335
Indonezia
PEMBEBASAN: kn.pembebasan@gmail.com; +62 85 64 77 35174 (Mutiara Ika, Chairperson)
Italia
Unione degli Studenti (UdS) di Cagliari: mail@udscagliari.tk; +39 345 9537351
Kosovo
n’Solidaritet: nsolidaritet@gmail.com; +386 496 424 92
Filipine
League of Filipino Students (LFS): lfsphilippines@gmail.com; Terry Ridon (National Chairperson): teridon18@gmail.com; +63 915 531 0725; Aki Merced (International Liaison Officer): jasm.lfsupd@gmail.com; +63 933 666 1328
Puerto Rico
Humanities Action Committee: comiteaccionhumanidades@gmail.com
Nepal
(WNSO – Nepal): yadavyadu2004@gmail.com; +977 984 145 3923
Rusia
Avtonom: dirtyjagger@gmail.com; +7 8 921 895 25 40
Civil Initiative for Social Human Rights: nata.chindina@gmail.com;
+7 8 903 308 29 19
Sierra Leone
National Youth Coalition Students’ Assembly: medkwak@yahoo.com (Mohamed Kanneh, National Coordinator); +232 77 843346
Tema “Campus de luptă. Împotriva neoliberalizării universității” este concepută de redacţia revistei IDEA artă+societate şi a apărut în numărul curent # 35, 2010.
*TEMA: Campus de luptă. Împotriva neoliberalizării universității / Sumar
Edu-War in Progress. Actualitatea și istoria ei
- Lupte universitare la sfîrșitul pactului educațional* / George Caffentzis
- Renunțarea la scară: universitățile în criză* / George Caffentzis
- Educația și îngrădirea cunoașterii în universitatea globală* / Silvia Federici
Manifeste, apeluri, modalități și documente de lucru. 2009–2010
- Transformarea cunoașterii în marfă / Procesul Bologna – Strategia Lisabona
- Document de lucru adresat mișcărilor educaționale din întreaga lume
- Document de lucru pentru Summitul alternativelor / Idei pentru o educație și o societate diferite
- Ce este Congresul Educației Europene?
- Declarație comună cu privire la Valul Global de Acțiune pentru Educație din toamna aceasta
- Valul Global de Acțiune pentru Educație