TEMA: Gazul de şist. Marele scandal
CriticAtac vă propune examinarea atentă a marelui scandal în jurul exploatării gazului de şist. În ultimii doi ani le-am auzit pe toate inclusiv conspiraţiile (ruşii care încearcă să ne fure capitalismul american prin subminarea afacerilor cu Chevron). Sînt însă mult mai multe unghiuri neglijate sau neanalizate îndeajuns: de la formele politice pe care le-a luat protestul în zonele vizate pentru exploatare, pînă la politica energetică păguboasă dusă de guvernanţii noştri.
Culmea e că tema exploatării gazului de şist nu deranjează guvernarea cu teme grave precum problemele de mediu, ci este acel subiect ruşinos care le aminteşte tot timpul celor din trupa Victor Ponta că în numai cîteva luni şi-au schimbat radical opinia. Din susţinători ai protestelor locuitorilor din Bârlad împotriva exploatării gazelor de şist, noua putere USL a devenit marea promotoare a independenţei energetice prin exploatare a gazului de şist (despre care nu ştim nici măcar dacă e, cît e etc.).
Miza e deci mare. De fiecare dată cînd trebuie să dea un răspuns, premierul trebuie să explice inutil şi procesul de răzgîndire. Cum a ajuns să susţină exploatarea gazului de şist? E din cauza consilierului-lobbyst-eygeneral Wesley Clark? Cum a avut marea revelaţie specifică politicii Boc-Băsescu, cum că, dacă gazul extras din pămînt românesc va fi scump, atunci soluţia pentru ieşirea din criză ar fi să extragem şi mai mult şi să-l facem şi mai scump?
CriticAtac a fost printre primele publicaţii româneşti care a atras atenţia asupra politicii scandaloase în ce priveşte exploatarea gazului de şist. În septembrie 2011, o vizită de lucru în SUA a preşedintelui şi a unor miniştri s-a lăsat cu articole elogioase despre scutul antirachetă şi despre cît de bine ne înţelegm cu americanii. Au mai fost însă nişte detalii – s-a stabilit pe cale diplomatică o colaborare de business pentru exploatarea gazelor de şist într-o întîlnire între Hillary Clinton şi Teodor Baconschi (sursa).
Am publicat apoi un prim articol foarte bine documentat semnat de Claudia Câmpeanu despre stadiul în care se află aprobările date unor mari companii pentru explorare şi exploatare. Mai mult, este încă o dată scoasă în evidenţă poziţia aberantă a statului român – chiar şeful regiei reglementatoare făcea deja în urmă cu doi ani lobby pentru stabilirea unor redevenţe mai mici pentru gazul de şist!
În fine, un alt moment important a fost apariţia unui articol al lui Nafeez Mosaddeq Ahmed, preluat de CA cu acordul Le Monde Diplomatique, care muta atenţia de la probleme ultradiscutate la rentabilitatea şi fezabilitatea afacerilor cu gaz de şist.
Tema de fată își propune prin urmare aprofundarea acestui subiect prin analize din diferite puncte de vedere, de la impactul asupra mediului, la economie politică la efectele sociale ale exploatării. Așteptăm textele dumneavoastră pe adresa criticatac.ro@gmail.com pană la data de 20 iunie.
Textele temei:
- Gazul de şist. Scurt ghid împotriva lobbyştilor privaţi sau guvernamentali /de Costi Rogozanu
- Vlădica Vasile şi socialismul / de Claudiu Gaiu
- Gazele de şist. Experienţa americană / de Ciprian Domnişoru
- Gazul de şist, marea escrocherie / de Nafeez Mosaddeq Ahmed
- De ce gazele de şist nu sunt Roşia Montană. Şi de ce sunt /de Mihai Gotiu