TEMA: Egalitatea şi chipurile ei

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

TEMA: Egalitatea şi chipurile ei

Începând cu anii 80, inegalitatea economica s-a accentuat în toata lumea, inclusiv în statele aşa zis dezvoltate. România are și în prezent una dintre cele mai inegale distribuţii a veniturilor din UE, iar anii de creştere economica nu au făcut decât sa adâncească prăpastia dintre bogaţi și săraci. Cu toate acestea, egalitatea nu pare sa fie foarte valorizată de cătreromâni care, conform sondajelor,  consideră că libertatea e mai importantă decât egalitatea.

În general, este asumat faptul că între libertate şi egalitate există un conflict inerent, politicile egalizatoare fiind percepute ca inhibând în plan personal  creativitatea, originalitatea, iar în plan economic ducând la diminuarea stimulentelor şi adeseori la anihilarea iniţiativei. Concret, în România reproşul adus politicilor de maximizare a egalităţii a fost acela că ele vor inhiba creşterea economică  şi că prioritatea trebuie inversată: mai întâi creştere, după aceea redistribuire. Pe de altă parte, unii teoreticieni demonstrează că în societăţile inegale ritmul reducerii sărăciei este mult mai lent decât în cele cu distribuţii echitabile a veniturilor. Care este soluţia?

În numărul de faţă ne propunem să abordăm câteva aspecte referitoare la egalitate şi anume:

  • Care este tabloul inegalităţii din România, cum a evoluat ea în ultimii 20 de ani  şi care sunt implicaţiile acesteia pentru societate? Este o societate egalitară un mediu fertil dezvoltării individuale, progresului, fericirii şi bunăstării sau din contră?
  • Criza actuală a accentuat inegalitatea economica, însă unii teoreticieni susţin că recesiunea este chiar produsul creşterii inegalităţii. Care este relaţia dintre sărăcie, dezvoltare economică, prosperitate și criză?
  • Egalitatea este de mai multe tipuri: politică, socială, economică. Adeseori, s-a argumentat că maximizarea unui tip de egalitate duce la diminuarea celorlalte sau, din contra, garantarea unei egalităţi atrage după sine manifestarea alteia. Cum se intercondiţionează aceste egalităţi între ele?
  • Care este relaţia dintre libertate şi egalitate? Putem spori egalitatea într-o societate fără a aduce prejudicii grave libertăţii? Poate însă exista libertate pentru toţi în condiţiile unei societăţi profund inegale?

Textele temei:

Temele SocialAtac sînt sprijinite de Fundaţia Friedrich Ebert România
Opiniile exprimate de autori nu reprezintă cu necesitate poziţia FES 

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole