Vasile Ernu în dialog cu Mihaela Drăgan
Sîmbătă dimineaţă, lucram la un text despre filmul Aferim!. Eram încă sub impresia lui. Şi primesc acest info de la Mihaela Drăgan, cunoscută actriţă, activistă şi scriitoare. A jucat şi în Aferim!. Iată textul:
„La începutul anului am fost chemata sa lucrez ca moderatoare pentru TVR la o emisiune pentru minoritatea roma. Nu am fost platita deloc pentru cele sase editii ale emisiunii pe care le-am realizat, nu mi s-a facut nici macar contract, desi 5 emisiuni au aparut pe post. Producatoarea, Mimi Necula, o persoana rasista, ma punea sa formulez intrebari care sa contina prejudecati despre romi, iar eu refuzand sa le adresez, a inceput sa ma ameninte si sa comporte cu mine abuziv. Am avut invitati care au asistat la toate aceste abuzuri. Voi scrie zilele acestea un articol despre, va rog , cei care ati dat like la acesta pagina a emisiunii Fara eticheta, nume pe care eu l-am ales, s-o boicotati acum. Eu am iesit din acest proiect si voi da in judecata TVR-ul pentru toate aceste abuzuri prin care am trecut. Puteti da mai departe informatia, e bine sa afle cat mai multa lume ce se intampla in TVR, la singura emisiune despre romi, pe care ei sunt obligati s-o faca, cu bani de la stat , lucreaza persoane rasiste care isi bat joc de oameni, fara niciun resentiment.”
(Aşteptăm şi punctul de vedere al TVR-ului.)
Am avut o discuţie cu Mihaela Drăgan. Am vrut să aflu mai multe. Iată discuţia.
Spune-mi, te rog, cum ai fost angajată la TVR? Pentru ce emisiune și care au fost condițiile?
In noiembrie anul trecut, am fost invitata la emisiunea minoritatii rome, Opre Roma in calitate de actrita si activista roma. Am vorbit despre spectacolul meu La Harneală, realizat cu și despre patru femei rome evacuate si copiii lor. Ca intotdeauna, am avut un discurs militant, am incercat sa trag un semnal de alarma pentru tot ceea ce trăiesc acești romi care au rămas în stradă după evacuare.
In decembrie, seful emisiunilor pentru minoritati, Catalin Sava, mi-a spus ca TVR-ul are un proiect nou pentru emisiunea adresata monoritatii rome, ca i-a placut foarte mult modul in am vorbit despre romi la Opre Roma si m-a intrebat daca vreau sa fiu moderatoarea unei noi emisiuni despre romi.
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa intreb ce se va intampla cu fosta moderatoare, Carmen State. Mi s-a spus ca ea e in continuare angajata televiziunii, nimeni nu o da afara, dar ca emisiunea va trebui sa treaca la un alt „nivel“, pe care ea nu l-ar fi putut sustine si chiar daca eu nu accept postul acesta, ea oricum va fi schimbata.
Mi-au spus ca nu voi fi platita deocamdata, ca mi se va face un contract de colaborare, dar ca intentia este sa fiu angajata si atunci voi fi remunerata corect. Ca prima luna in care voi lucra se va numi perioada de proba si nu voi fi platita deloc, dar urma din a doua, onorariul meu provenind in mare parte din servicii promotionale pe care producatoarea urma sa le gaseasca.
La inceputul lunii ianuarie, am dat un test de moderare a emisiunii: am avut un invitat pe care nu-l cunosteam si un subiect de dezbatut. Eu pot vorbi ore in sir despre romi, fac asta de multi ani de zile, pana si in propriile-mi spectacole incerc sa fac cunoscuta realitatea romilor. Mi-au spus ca am trecut proba si ca demaram emisiunea. Eram atat de entuziasmata ca mi s-a oferit aceasta sansa, ca pot sa reprezint comunitatea roma in media, altfel decat se obisnuieste, incat nu am insistat sa intreb care va fi totusi, onorariul meu, dupa prima luna de munca gratis.
Eu am ales numele emisiunii Fără etichetă , am propus invitati, teme de discutie, am creat o baza de contacte pentru realizarea unor reportaje, am scris articole de promovare a emsiunii, practic, am muncit ca o fraiera, fara sa fiu platita si s-au purtat si in ultimul hal cu mine.
A existat un contract? Ai avut niște obligații contractuale? Ce obligații aveai tu și care erau obligațiile angajatorului?
Emisiunile apareau pe post, imaginea mea era difuzata si un contract tot nu aparea. Dupa o luna și jumatate, l-am intrebat pe Catalin Sava cand semnam un contract, iar el mi-a spus: „O sa semnam saptamana viitoare, dar nu ti-am spus ca deocamadata esti in perioada de proba?“. Eu stiam ca si perioada de proba se plateste si mi se parea ciudat ca emisiunea sa apara pe post, iar eu sa lucrez pentru ei la negru, practic. Adica lucram ilegal la TVR. Emisiunea incepuse deja, inca de la primele editii a inceput sa devina vizibila, primeam mereu reactii pozitive de la oameni, imi scriau despre…, deci nu intelegem cum o emisiune care apare pe post cu o moderatoare se poate numi „de proba“.
Saptamana trecuta a aparut in sfarsit mult asteptatul contract. Era un contract de cesiune de drepturi de autor, iar suma neta cu care eu as fi fost remunerata ar fi fost in jur de 500 lei pe luna net, 740 lei brut. Le-am spus ca mi se pare extrem de putin si as vrea sa-l iau acasa sa-l citesc inainte de a semna; nu m-au lasat, au spus data viitoare cand vin sa-l semnez. De altfel, producatoarea emsiunii, Mimi Necula, a refuzat sa-mi semneze contractul. Timp de doua luni a incercat sa impuna un discurs stereotipal asupra romilor in emisiune, ceea ce eu, ca prezentatoare, am evitat constant, pentru ca in final sa ii ceara lui Catalin Sava, de fata cu mine, sa ma dea afara. Fara vreun contract, fara vreo remuneratie.
Ai ieșit din acest proiect în urma unor abuzuri. În ce constau aceste abuzuri?
Producatoarea emisiunii vechi, care era tot Carmen State, de etnie roma, a fost schimbata si din aceasta pozitie si inlocuita cu Mimi Necula, prietena cu Catalin Sava, o persoana care nu apartinea etniei rome si care, de altfel, a avut mereu o perspectiva care aduce un deserviciu acestei etnii.
La fiecare inregistrare, aveam o casca in timpul discutiei cu invitatii in care o auzeam, ma punea sa adresez intrebari revoltatoare cu care eu nu eram de acord. De cele mai multe ori evitam intrebarile sau incercam sa gasesc o formulare mai putin jignitoare, pentru ca nu mi se parea etic ca eu sa-mi asum gandurile altcuiva intr-o problematica atat de delicata cum este situatia romilor. Interventiile ei in casca ma faceau sa-mi pierd concentrarea in timp ce incercam sa am o conversatie cu invitatii, iar atunci cand adresam intrebarile care ii apartineau ei si nu mie, pe fetele invitatilor se citea jignirea.
Cand evitam in totalitate intrebarile pe care ea mi le zicea in casca, eram amenintata ca vine in studio si ma opreste sau „glumea“: „Daca nu pui intrebarea asta, vin si te bat!“.
Eu ma pregateam si ma documentam mult pentru fiecare inregistrare, ca sa am o discutie profesionista cu invitatii emisiunii, multi dintre ei fiind persoane pe care eu le cunosc personal si nu voiam sa le jignesc cu intrebari continind generalizari si clisee despre romi, lucruri cu care eu nu ma identificam, ca persoana roma, si care veneau din perspectiva unei persoane nerome, cu o mare ignoranta in ceea ce priveste romii si de multe ori cu tenta rasista.
Ultima emisiune pe care am inregistrat-o a fost cea de saptamana trecuta, in care l-am avut invitat pe fotograful de documentar, Mugur Varzariu, invitat de mine cu acordul acestei producatoare. Ea nu-l cunostea deloc pe Mugur, el a comentat reactiile rasiste la documentarul The Romanians are coming, lucru care a deranjat-o foarte tare pe Mimi Necula. Dupa inregistrarea emisiunii, m-a inchis intr-un birou si mi-a spus ca, daca ea are chef, TVR-ul il interzice pe Mugur Varzariu, pentru ca i-a facut campanie presedintelui tarii, Iohannis, si m-a amenintat ca nu spun ce vreau eu in emisiune, spun ce imi dicteaza ea sa spun, ca ea e producatoare si continutul ii apartine. Iar eu pot fi inlocuita usor daca nu ma conformez.
M-am blocat total, I-am spus ca Mugur doar a facut niste poze pentru canditatura lui Klaus Iohannis si, oricum, in emsiune nu a amintit deloc despre acest context, nu vad de ce o persoana ar fi cenzurata pe acest motiv absurd. Si ca eu nu pot sa-mi asum prejudecatile ei despre romi, iar ea mi-a raspuns ca asta e dinamica emisiunii: eu sa adresez intrebari care sa contina prejudecati despre romi pentru ca invitatii sa le combata, ca asa se face televiziune si ideea e sa creasca adresabilitatea emisiunii si in randul majoritatii, care, probabil, dupa parerea ei, vrea sa auda si un mesaj rasist cu care se identifica.
Mi se parea incredibil ca eu muncesc pe gratis, ei se folosesc de mine si trebuie sa mai indur si acest comportament. De ce? Deoarece credeam ca singura emisiune dedicata romilor la postul public de televiziune poate avea un impact pozitiv: sa vorbeasca in mod corect despre situatia romilor in Romania si despre drepturile omului, care sunt si ale romilor. Iar asta imi era interzis: la singura emisiune despre romi, facuta din bani publici, care sa reprezinte in mod just minoritatea roma, nu se dorea un discurs antirasist, iar asa-zisa „propaganda“ pentru drepturile romilor era perceputa ca un mesaj antisistem (care se presupune ca indeparteaza audienta); trebuia sa repet prejudecatile majoritarilor, caci „asa se face televiziune“, iar singura emisiune dedicata romilor trebuia sa aiba vocea unei persoane nerome sau a unei persoane rome care nu-si afirma apartenenta la etnia roma in emisiune (mi s-a cerut explicit sa nu-mi asum identitatea roma, sa nu folosesc „noi, romii“, „eu, roma“, ceea ce am dezaprobat de la bun inceput).
Învinuiești de rasism pe cei implicați în derularea acestei emisuni, deci indirect și TVR-ul, o instituție publică care e finanțată din bani publici. În ce constă acest rasism?
Am aflat ca lucrurile nu stateau prea roz de cand am inceput sa lucrez la aceasta emisiune pentru romi, cu o echipa formata din persoane care nu erau rome, cu exceptia lui Carmen State (dar ea era permanent amenintata ca va fi data afara). Era „emisiunea de tigani“ pe care ei erau obligati s-o faca. Mi-au ras in fata cand am spus „rom“ in loc de „tigan“. Lucrau la aceasta emisiune si nici macar nu intelegeau diferenta „rom“-„tigan“, foloseau „rom“ in reportaje doar pentru ca asa li se cerea.
Mereu mi se reproseaza ca sunt prea „militanta“, mi-am spus ca incetul cu incetul isi vor schimba reflexele rasiste. Induram, dupa fiecare inregistrare, atitudinea producatoarei pentru ca ma gandeam ca prejudecatile nu se schimba de pe o zi pe alta, dar macar am posibilitatea sa fac ceva in sensul asta. Anti-tiganismul exista in societate la toate nivelurile, mai ales la cel institutional, singurele optiuni pentru romi sunt autoizolarea, negarea identitatii sau sa aplecam capul daca vrem sa mai schimbam ceva. Eu una nu am rezistat mult facand acest compromis. Pur si simplu, nu mi se parea etic fata de mine si fata de minoritatea din care fac parte sa adopt si eu atitudinea rasista a TVR-ului numai ca sa am un job acolo. Unul neplatit, dar care credeam eu ca imi va da ocazia sa transmit mesaje care ar putea influenta schimbarea mentalitatilor rasiste.
Carmen State a trebuit mereu sa se supuna, altfel era amenintata ca-si pierde jobul. Si acum, dupa ce eu am plecat din emsiune, ei o folosesc ca sa musamalizeze rasismul in ceea ce ma priveste, au pus-o din nou moderatoare ca sa nu li se reproseze ca sunt rasisti, avand din nou o moderatoare roma. Au gasit solutia prin care sa iasa basma curata din toata povestea asta.
E rasism, pentru ca minoritatea roma are dreptul la aceasta emsiune in care romii sa fie reprezentati din punctul lor de vedere, nu din cel al unei persoane rasiste. Sunt reglementari legislative ca minoritatea roma sa dispuna de aceasta emisiune. Nu e de ajuns ca in mass-media romii sunt reperezentati negativ?! De ce si la unica emisiune care ar trebui sa arate si o alta imagine despre romi, platita din bani publici, ei vor sa promoveze aceleasi clisee si prejudecati despre romi? De ce sa lucreze doar persoane nerome la aceasta emisiune? Mereu sa ne confruntam cu argumentul rasist ca doar neromii trebuie sa-si dea cu parerea despre romi? Tot majoritarii spun si hotarasc ce e mai bine pentru romi? Vocea romilor niciodata sa nu se faca auzita? Legislativ, aceasta emisiune exista cu scopul de a reprezenta romii. Cum pot fi ei reprezentati de o producatoare neroma care nu ne cunoaste, nu vrea sa ne cunoasca si are o imagine negativ-stereotipala asupra noastra?
Despre Carmen State au spus ca are un nivel intelectual scazut, iar in ceea ce ma priveste, producatoarea a ajuns la afirmatia absolut halucinanta ca sunt analfabeta si asa va justifica faptul ca ma dau afara.
Sunt actrita, am terminat doua facultati si scriu scenarii, dar ca femeie roma tot o „analfabeta“ raman.
Ei primesc salarii de peste 5.000 lei pentru emsiunea asta, iar eu, persoana roma care lucreaza la aceasta emsiune, sunt imaginea ei, produc continut, teme, scriu articolele de promovare pe site-ul TVR, ma ocup de PR pe retelele de socializare, aduc invitati (uneori la propriu, platindu-le din banii mei taxiul) sunt neplatita? Si umilita, amenintata si data afara pentru ca nu vreau sa adopt continutul discriminatoriu al unei producatoare romance care nu are pic de documentare in ceea ce priveste romii?
Deci nu vorbim de discriminare neapărat ci de o cruntă exploatare mai degrabă. Crezi că această situație este un caz izolat în TVR sau e vorba de ceva obișnuit?
Am mai auzit de oameni care au lucrat acolo fara contract. Dar nu stiu sigur cazuri concrete, pentru ca am petrecut doar doua luni in televiziune. In fiecare saptamana trebuia sa trimit un articol de promovare a emsiunii curente pentru site-ul tvr+ , saptamana asta l-am întrebat pe tipul care se ocupa sa-l publice de ce nu-l mai trimit, iar el zice ca a auzit de cazuri similare si ca nu-l mira atitudinea TVR-ului fata de mine. Deci, cu siguranta nu e un caz izolat.
Dacă într-o instituție publică de importanța TVR-ului există o astfel de atitudine atunci situația este foarte gravă? Ce crezi că se poate face? Cum putem face presiune ca să schimbăm ceva într-o astfel de situație?
Situatia e foarte grava. Ne confruntam constant cu rasismul institutionalizat. Poate parea o surpriza pentru neromi, dar pentru romi, asta inseamna „normalitate“. Se intampla o sumedie de astfel de abuzuri, realizate chiar de catre cei care sunt in functia de a apara drepturile omului. De exemplu, ieri, Parlamentul Romaniei a refuzat sa gazduiasca Gala Femeilor Rome, un eveniment care promoveaza drepturile femeilor rome, afland ca este un eveniment cu „pirande“. Nu-si doreau un eveniment cu tigani la Parlament, caci romii, probabil, nu sunt cetateni romani decat formal, nu?!
Ce putem face? Noi, care care credem in justitie sociala trebuie sa depunem rezistenta. Nu cred in resemnare. Multi mi-au spus: asta e situatia in Romania, nu poti lupta impotriva rasismului. Ba da, pot! Eu, Mihaela Dragan, 28 de ani, femeie roma, o etnie care are un trecut istoric de sclavie si genocid, refuz ca in 2015 sa mai am acceasi conditie: sa fiu privata de drepturi si libertati doar pentru ca m-am nascut intr-o anumita etnie!
Cine vrea sa solidarizeze acestei situatii se poate adresa TVR-ului. Fiecare dintre noi plateste taxe pentru aceasta televiziune. De ce platim? Ca sa ne incalce drepturile?
Se poate trimite o plangere catre TVR pentru a semnala aceasta situatie abuziva si pentru a va exprima dezacordul (am incercat sa caut un email la care se pot trimite sesizari, nu am gasit relatiicupublicul@tvr.ro).
Te gîndești să faci ceva concret în cazul tău personal? Să-i dai în judecată? Ce se poate face?
Da, vreau sa-i dau in judecata. Personal, nu am bani pentru acest lucru dar am energie ca sa-i gasesc. Pentru ca asa ceva nu poate ramane nerezolvat. Sigur ca unii pot spune ca nu am o nicio sansa impotriva unei institutii atat de solide cum e TVR. Ca sunt doar o femeie roma de 28 de ani care va fi “mancata”. Dar nu cu acest tip de resemnare s-au petrecut vreodata schimbari in lume.
Orice alta solutie pe care o are cineva si crede ca poate functiona e binevenita.
N.B.: Aşteptăm şi punctul de vedere al TVR-ului.