Adevăratul reproş pentru Traian Băsescu. Cum a ajuns FMI să conducă metroul din Bucureşti?

Redacția
Texte selectate sau scrise de echipa redacţională: Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Florin Poenaru.

Costi Rogozanu pe VoxPublica

Zahar Prilepin, un scriitor rus de care v-am mai povestit aici, spunea zilele trecute pe BBC despre Putin (pe care-l şi simpatizase cîndva) că principalul eşec al fostului şi viitorului preşedinte nu e că ar fi prea puternic, prea autoritar etc. Ci exact invers: că nu e puternic precum spune că e, că îşi înscenează vînători cu trigri, dar nu poate conduce cu adevărat Rusia. Cînd unul din opt ruşi e sub pragul de sărăcie (atenţie, sînt datele lui Putin) nu mai ai despre ce forţă prezidenţială să vorbeşti.

Simplificăm şi trecem la aventura lui Traian Băsescu. Care promisese că o să fie jucător, că o să fie mare şi tare. Ori exact aici a eşuat. Sînt ridicoli cei care-l acuză că ar fi dictatorial sau chiar dictator. Problema acestui om e că nu poate ieşi din retorica “ţine-mă că-l bat”. A promis “jucătorul” şi ne-am ales cu o marionetă ridicolă care recită cifrele troicăi.

Băsescu tiran? Da, poate pentru că i-au spus ăia de la FMI să calce în picioare clase defavorizate, să facă pe dracu-n patru să facă lobby pentru bănci, firme private de pază, de farmaceutice, de combustibili.

Dar nu e tiranie asta. E supuşenie ridicolă. Traian Băsescu a plecat ca jucător şi a ajuns un arendaş pentru măsuri îndoielnice – colonizare în forţă a utilităţilor, eliminarea drepturilor pentru angajaţi etc. Au cedat atît de mult teren încît FMI a ajuns să ceară şi schimbarea programului Metrorex (vezi aici). A condus perfect politica demarată de Adrian Năstase (care măcar avea scuza că e presat de “integrare”). Avem un preşedinte atît de jucător că nu mai avem suveranitate nici în hotărîrea programului metroului din Bucureşti. Ăsta e adevăratul eşec al lui Traian Băsescu: obedienţă totală dublată de agresivitate în limbaj.

România ca experiment pentru FMI. Moise Guran a vorbit bine zilele trecute la TVR2 şi despre cazul incredibil FMI-Metrorex, şi despre cearta Reuters-FMI (are şi o postare mică despre asta). Acolo se vorbeşte inclusiv despre un “extremism” care ar ameninţa România. Aş menţiona că e vorba de mai multe extremisme. UNul se manifestă zilele astea printr-o agresivitate a autoritoţilor inclusiv la adresa cadavrelor lăsate în urmă de viscol – vezi declaraţiile lui Mircea Toader (care azi şi-a cerut scuze, ca şi cum n-am avea deja o enciclopedie de jigniri aduse categoriilor defavorizate şi aflate acum în suferinţă). Un alt extremism este cel al privatizării – vulnerabulizare totală iarăşi.

Ce e cu adevărat important e că puterea nu înţelege că în aceşti ani s-a erodat definitiv mitul Vestic. La 20 de ani de la credinţa naivă în tot ce e Vest şi tot binele care vine de acolo, ne-am întors într-un punct dificil al lucidităţii (da, de aici se poate derapa în orice direcţie, depinde numai de noi să n-o facem). Dar nu e de speriat, e de lucrat. Atîta tot. Şi mai ales e de luptat cu populismele cu adevărat periculoase sponsorizate de putere – pe scurt, protejarea completă a puterii financiare, crearea de pieţe profitabile pentru ei, totul dublat de un discurs extremist neoliberal şi ultraconservator.

Daniel Barbu scria că intrarea în UE a fost extrem de derutantă pentru politica românească – practic a însemnat dispariţia ţelurilor mari, de importanţă strategică. Singura modalitate de exprimare a unei credinţe politice a ajuns FMI. Puterea de acum a găsit în împrumuturi (uneori peste nevoi) şi în în austerităţile experimentale o formă de a face politică pe termen lung. Cu cît a crescut vorbăria anticorupţie cu atît a crescut şi “corupţia legală”: lobbyul de diverse facturi, slăbirea companiilor profitabile de stat, dereglementarea şi deresponsabilizarea.

Deci. Traian Băsescu un tip puternic şi prea autoritar? Nici vorbă. Doar încă un tip care n-a fost în stare nici să-şi înţeleagă propriile vorbe. Nu un jucător, ci doar un manipulat. Atenţie, se închid uşile.

Autor

CriticAtac este o platformă care militează pentru posibilitatea exprimării libere şi în condiţii de egalitate a tuturor vocilor şi opiniilor. De aceea, comentariile care aduc injurii, discriminează, calomniează şi care în general deturnează şi obstrucţionează dialogul vor fi moderate iar contul de utilizator va fi permanent blocat.

Ultimele articole